Een projectwoning kopen

De meeste nieuwbouwwoningen en –appartementen worden gebouwd binnen een groter project. In jargon wordt dit projectbouw of seriematige nieuwbouw genoemd. Dit heeft voor jou als koper voordelen, maar het geeft ook iets minder vrijheid dan wanneer je een maatwerkwoning laat bouwen.

Een andere optie is samen met andere consumenten een project te starten, dit noemen we collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO)


+ Voordelen van een projectwoning

Een projectwoning is vaak goedkoper dan een maatwerkwoning. Je koopt immers een gestandaardiseerd product. Tegenwoordig worden steeds meer onderdelen in een grote fabriek gemaakt en dan op de bouwlocatie afgemonteerd. Soms wordt de woning in blokken getransporteerd en inclusief keuken en sanitair afgeleverd. Op die manier kunnen bouwers snel werken. Doordat alle onderdelen in een gecontroleerde omgeving worden gemaakt, is de invloed van weersomstandigheden op de planning minimaal. Een ander voordeel is dat een ‘gegoten’ betonnen casco haakse hoeken heeft.

Als je zelf een kavel hebt en daar een woning op wil bouwen, krijg je te maken met de wetten en regels van bijvoorbeeld de gemeente. Denk aan de welstandscommissie voor het ontwerp en natuurlijk de bouwvergunning. Als je een projectwoning koopt, regelt de bouwer of ontwikkelaar dit allemaal.


- Nadelen van een projectwoning

Omdat een projectwoning onderdeel is van een groter geheel, heb je minder keuze op sommige gebieden. Zo is het ontwerp van de woning vooraf bepaald en is er vaak een strakke planning. De bouwbedrijven bieden uiteraard wel mogelijkheden om je nieuwe woning aan te passen aan je eigen smaak. Dit wordt het meer-en minderwerkpakket genoemd. Hieronder vallen bijvoorbeeld de keuken, het sanitair en een (extra) dakkapel.

Projectwoningen bouwnu.nlTegelijk gebouwd, maar niet allemaal hetzelfde

Hoe werkt een project

Bij een groter bouwproject zijn vaak meerdere partijen betrokken. De ontwikkelaar, die gaat over de grond en het plan voor het project en een bouwbedrijf inhuurt voor de uitvoering. Sommige bouwbedrijven zijn ook ontwikkelaar. Die worden ontwikkelende bouwers genoemd. De bouwer, die de woning bouwt. Onderaannemers die bijvoorbeeld sanitair of stucwerk voor de bouwer uitvoeren. De makelaar, die de woningen verkoopt aan jou als klant. Kortom, er zijn veel variaties en in sommige gevallen veel betrokken partijen.


 

Tip: Zorg dat je goed weet welke partijen betrokken zijn bij jouw woning en welke rol zij hebben.

 

Tip: Controleer voor je je woning koopt, of er een gewaarborgde garantie voor afbouw, herstel van gebreken of energie prestatie via BouwGarant, SWK of Woningborg is afgesloten.