Samen bouwen – Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Je hoort het steeds vaker, een groepje mensen dat samen hun droomhuis realiseert. Of dat nu nieuwbouw is of verbouw, met vrienden of onbekenden, het is helemaal ‘hip and happening’. Je kunt gezamenlijk een bestaand gebouw renoveren of transformeren of een heel nieuw project starten. Zelfs in een hypotheek reclame wordt je verteld dat ‘samen met vrienden een oude fabriek verbouwen tot woonruimte’ geen probleem is. In jargon heet dit Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, CPO. Uiteraard kun je op bouwnu.nl ook aannemers vinden die hier goed in zijn. Je kunt op de zoekpagina filteren op WAT? Wil je liever een woning in een project kopen of helemaal zelf aan de slag? Ook daar hebben we tips voor.

Wat is CPO precies?

CPO houdt in dat je als toekomstige bewoners van een project samen opdrachtgever bent. Bijvoorbeeld voor het realiseren van woonruimte in een bestaand gebouw of nieuwbouw van een complex. Het klinkt allemaal heel romantisch en vrij, maar er zitten best wat haken en ogen aan CPO. Opdrachtgever zijn in een bouwproject is niet niks! Er komt veel meer bij kijken dan een mooie keuken en badkamer uitzoeken of met een architect een mooi concept bedenken. Denk er daarom over na om een expert in te schakelen om je te begeleiden. Dat kan een heleboel stress en teleurstelling voorkomen. 

Leg afspraken goed vast

Ook als je samen met vrienden iets gaat ondernemen, is het verstandig om het één en ander formeel vast te leggen in een rechtspersoon, bijvoorbeeld in de vorm van een vereniging of stichting. Het klinkt heel officieel en misschien zelfs overdreven, maar door vooraf duidelijke afspraken te maken, kun je in een later stadium gedoe of zelfs ruzie voorkomen. Dat is je vriendschap toch wel waard?

Behalve onderlinge afspraken, is het ook belangrijk om goede afspraken met de aannemer te maken. Vraag of hij ervaring heeft met CPO en wat zijn werkwijze is. Het maakt best veel verschil voor een aannemer of hij met een professionele ontwikkelaar werkt of met een groep ‘gewone mensen’ die vaak technisch niet heel veel verstand hebben van bouwen.

 

samen aan de slag

Samen aan de slag

Meer weten

Op internet is heel veel informatie te vinden over CPO. Veel gemeenten en provincies verschaffen ook informatie over CPO, kijk dus ook eens wat jouw gemeente hierover zegt. Een flink aantal gemeenten stimuleert CPO zelfs. Er zijn verschillende onafhankelijke websites met informatie over CPO. We noemen er 2:

  • Vereniging Eigen Huis - een aantal goede tips en uitgebreide informatie over (collectief) particulier opdrachtgeverschap. Ook handig als je zelf een bouwproject start, want ook als je zonder anderen een huis laat (ver)bouwen, ben je particulier opdrachtgever.
  • Het Informatiecentrum Eigenbouw (ICEB) - informatie over over zelfbouw van nieuwe woningen, woningen in transformatieobjecten en klushuizen. De site is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.