Samen bouwen – Wat is C.P.O.

Steeds meer mensen bouwen samen een huis. Met vrienden, buren of onbekenden. Je kunt een oud pand verbouwen tot woningen, of een nieuwbouwproject starten. Die aanpak heet officieel: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Wil je liever een woning in een project kopen of helemaal zelf aan de slag? Ook daar hebben we tips voor.

Wat houdt CPO in?

Bij CPO ben je als groep bewoners zelf opdrachtgever. Samen ontwikkel je een woonproject, van sloop tot sleutel. Dat klinkt ideaal, maar er komt veel bij kijken. Je bent verantwoordelijk voor het hele bouwproces: van vergunningen tot aannemer, van budget tot planning.

Tip: Schakel een expert in die jullie begeleidt. Dat bespaart tijd, stress én teleurstellingen.

Leg afspraken goed vast

Zelfs met vrienden is het slim om alles goed te regelen. Richt bijvoorbeeld een vereniging of stichting op waarin jullie afspraken vastleggen. Het klinkt misschien formeel, maar het voorkomt gedoe en beschermt jullie samenwerking én vriendschap.
Maak ook duidelijke afspraken met de aannemer. Niet elke aannemer is gewend te werken met een groep particulieren. Vraag dus naar ervaring met CPO en bespreek hoe de samenwerking eruitziet.

 

samen aan de slag

Samen aan de slag

Meer weten

Op internet is heel veel informatie te vinden over CPO. Veel gemeenten en provincies verschaffen ook informatie over CPO, kijk dus ook eens wat jouw gemeente hierover zegt. Een flink aantal gemeenten stimuleert CPO zelfs. Er zijn verschillende onafhankelijke websites met informatie over CPO. We noemen er 2:

  • Vereniging Eigen Huis - een aantal goede tips en uitgebreide informatie over (collectief) particulier opdrachtgeverschap. Ook handig als je zelf een bouwproject start, want ook als je zonder anderen een huis laat (ver)bouwen, ben je particulier opdrachtgever.
  • Het Informatiecentrum Eigenbouw (ICEB) - informatie over over zelfbouw van nieuwe woningen, woningen in transformatieobjecten en klushuizen. De site is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.