Je eigen droomhuis laten bouwen

Als je een stuk grond koopt of hebt, kun je hier een woning naar je eigen smaak op laten bouwen. Als je geen projectwoning koopt of samen met anderen aan de slag gaat, komt alles op jouw bordje terecht. Dat is een voordeel, maar kan ook een nadeel zijn. We zijn nu eenmaal niet allemaal bouwkundige of architect; je moet dus veel zelf uitzoeken. Als je je eigen woning laat bouwen ben je eigenlijk de projectmanager. Je zorgt dat alle partijen (architect, aannemer, etc.) goed samenwerken, je hakt knopen door en bewaakt de planning. Je kunt natuurlijk ook een ervaren projectleider inhuren die je helpt. Een flinke klus. Gelukkig is op internet al veel informatie te vinden.

Stap 1: Maak een plan

Stap 2: Koop een plekje

Stap 3: Ontwerp je droomhuis

Stap 4: Kies de bouwer van je droomhuis

Stap 5: Bouwen en verhuizen


Stap 1: Maak een plan

Voor je begint is het belangrijk dat je weet wat je wil, waar, wanneer en wat je kunt betalen.

Wensenlijstje

Je eigen droomhuisWil je bijvoorbeeld een woning van een bijzonder bouwmateriaal, in een bijzondere stijl of helemaal energieneutraal? Voor je echt aan de slag gaat is het slim om je wensen en eisen goed in beeld te hebben. Zo kom je niet voor verrassingen of teleurstellingen te staan.

Natuurlijk weet je niet precies wat er allemaal te koop is op woningbouw gebied. Op internet kun je veel informatie vinden, maar ook beurzen en magazines kunnen een bron van informatie en inspiratie zijn. 

Kijk bijvoorbeeld op

 • Pinterest - maak een prikbord met dingen die je aanspreken
 • De Beurs Eigen Huis - ieder voor- en najaar in Jaarbeurs in Utrecht
 • huisbouwen.nl - tips en ideeën die je kunt laten uitvoeren, maar ook veel dingen die je zelf kunt doen

Financieel plan

eurosEr is geen vaste prijs voor een nieuw gebouwde woning. Gemiddeld kost een woning tussen de €1.200 en €1.750 per m2. Dit is exclusief de kosten van je kavel en de inrichting van je woning. Hou ook rekening met onverwachte kosten in de begroting. Voor je verder gaat is het slim om te informeren hoeveel geld je zou kunnen lenen. Het is jammer als je er pas later achter komt dat je niet kunt betalen wat je zou willen.

Het kavel zal een groot deel van je budget opslokken. Maar ook de bouwkosten zijn een aanzienlijke post. Elke bouwer werkt op een eigen manier en dus zijn de kosten moeilijk te vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een sleutelklare afwerking, maar je kunt ook besparen door zelf werkzaamheden uit te voeren. Dit heet casco bouwen.

En dan is er nog een aantal kosten die niet onder de aanneemsom van de bouwer vallen. Je kunt hier natuurlijk afspraken over maken, maar deze kosten zitten niet standaard in de opdracht. Hou daarom rekening met:  

 • de kosten voor leges bij de gemeente. Leges zijn de kosten die je moet betalen voor bijvoorbeeld de bouwvergunning. Deze verschillen per gemeente, maar houd rekening met zo’n 2 à 3 procent van de totale aanneemsom
 • de aansluitkosten van nutsbedrijven. Om aangesloten te worden op het gas, water, elektra & riolering ben je tussen de 4.000 en de 6.000 euro kwijt.
 • heiwerk. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de precieze ligging en de constructie van je woning. Als je hier een budget van €8000,- voor vrijhoudt, is de kans groot dat je achteraf geen verrassingen meer hebt.
 • de bestrating en aanleg van de tuin. Reserveer minimaal een bedrag om de route van en naar de deuren in ieder jaargetijde goed begaanbaar te maken. 
 • de keuken. Die valt meestal buiten de opdracht. De kosten voor een keuken kunnen flink oplopen. Niet vergeten dus.   
 • de afwerking van je woning. Als de aannemer klaar is, moet je er rekening mee houden dat je nog behang of muurwerf nodig hebt, vloerbedekking in alle ruimtes en raambekleding.

Een andere manier om je budget te bewaken, is aan een aannemer vertellen hoeveel geld je te besteden hebt en vragen wat je daarvoor kunt realiseren. Het is natuurlijk spannend om je kaarten direct op tafel te leggen. Als je voor deze aanpak kiest, is het slim om bij meerdere aannemers een offerte op te vragen en je natuurlijk te oriënteren op bouwnu.nl.

Kijk ook op

Tip: Voor de financiering heb je vaak een garantie nodig. Op bouwnu.nl vind je eenvoudig een aannemer die is aangesloten bij BouwGarant, SWK of Woningborg
 

Tip: Pas je energiebesparende maatregelen toe in je nieuwe woning? Dan kun je vaak een gunstige hypotheek afsluiten of gebruik maken van subsidie 

Stap 2: Koop je plekje

VlagAls je weet wat je wil en waar ongeveer, kun je op zoek gaan naar een stuk grond, ook wel bouwkavel genoemd. Een goed begin is de gemeente. Het is belangrijk dat het stuk grond dat je op het oog hebt, bebouwd mag worden. Klinkt als een open deur, maar wel essentieel voor het realiseren van je droomhuis. Je kunt ook een stuk grond kopen met een bouwval. Dat kun je (laten) slopen en opnieuw bouwen. Dit is wel duurder dan een leeg kavel kopen.

Kijk ook op


Stap 3: Ontwerp je droomhuis

creeer je droomhuisJe droomhuis moet behalve aan jouw wensen, ook aan wettelijke regels voldoen. Zo moet de woning voldoen aan het Bouwbesluit (technische eisen) en de binnen jouw gemeente geldende regels voor welstand (uitstraling). Informeer bij je gemeente naar de geldende welstandsregels of kijk op www.ruimtelijkeplannen.nl. Voor de uitwerking van jouw idee kun je het best een specialist inschakelen.

Architect

Een architect kun je vinden op www.architectenweb.nl of de website van de Bond Nederlandse Architecten (BNA). 

Let op: sommige gemeenten hebben een voorselectie van architecten waar je uit kunt kiezen

Tip: vraag je architect of hij / zij een aannemer aanbeveelt voor de bouw van de woning en check de ervaringen van anderen op bouwnu.nl. Een goede samenwerking tussen beiden is belangrijk voor het eindresultaat  

Ontwerpende bouwer

Sommige bedrijven ontwerpen en tekenen ook woningen voor klanten. Als je kiest voor een ontwerp door je aannemer, heb je alles bij één partij en kun je sneller schakelen.

Cataloguswoning

Veel bouwbedrijven bieden cataloguswoningen aan; vaste modellen die je kunt aanpassen aan jouw wensen. Een beetje vergelijkbaar met een auto: een vast instapmodel, maar aan te passen naar je eigen wensen. Het voordeel van een cataloguswoning is dat ze vaak snel gebouwd kunnen worden en relatief goedkoper zijn.

Wist je dat een 3D ontwerp tegenwoordig bijna standaard is? Zo komt het ontwerp meteen tot leven. In de bouw wordt hier vaak BIM (Bouwinformatiemodel) voor gebruikt. Het is niet alleen leuk voor jou, het helpt ook om de kosten door fouten te verlagen. 


Stap 4: Kies de bouwer van je droomhuis

Bouwnu huisjeEn dan gaat het gebeuren: de bouw van je droomhuis. Voor het zo ver is, moet je nog wel ‘even’ een aannemer kiezen. Zoals gezegd kun je aan je architect om een tip vragen en uiteraard kun je op bouwnu.nl zoeken naar een aannemer die jouw droomhuis bouwt.

Tip: Let goed op de onderhoud & service voorwaarden na de bouw. Mocht er dan toch iets niet volgens afspraak zijn of een gebrek aan het licht komen, dan kun je nog een beroep doen op het bouwbedrijf dat jouw woning heeft gebouwd.


Als je gekozen hebt voor een ontwerpende bouwer of een cataloguswoning, kun je deze stap overslaan.


Stap 5: Bouwen en verhuizen

Voorbereiding

Je hebt een bouwer gekozen en nu kun je echt aan de slag! In deze fase ga je, samen met je bouwer aan de slag met:

 • het schetsontwerp
 • definitief ontwerp & vooroverleg met de gemeente
 • materiaalkeuze & tekenen van het contract (dat wordt de aannemingsovereenkomst genoemd)
 • bodemonderzoek & sonderingen
 • aanvragen van de omgevingsvergunning
 • Start werkvoorbereiding en bestellen van de materialen
 • Als het goed is verleent de gemeente de omgevingsvergunning en kun je echt van start met de bouw!

Bouwfase

 • De bouw wordt gestart
 • De ruwbouwfase, zoals de naam al zegt worden de grote lijnen van de woning gebouwd
 • Je checkt met de projectbegeleider of het goed gaat
 • Dan volgt de afbouwfase, die meer op de details gericht is
 • Met de projectbegeleider doorloop je de woning voor de vooropname waarna de opgemerkte punten worden opgelost
 • Oplevering & sleuteloverdracht
huis met vink

Je woning is af. Tijd om te verhuizen en te genieten