Droom je ervan om zelf een huis te laten bouwen? Als je een stuk grond hebt (of koopt), kun je een woning laten bouwen die helemaal bij jou past. Je bent dan zelf opdrachtgever. Dat geeft veel vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Gelukkig is er volop informatie én hulp beschikbaar.
Begin met een duidelijk overzicht van je wensen, locatie, budget en planning.
Financieel
Hou ook rekening met onverwachte kosten in de begroting. Informeer van te voren hoeveel geld je zou kunnen lenen. Het kavel zal een groot deel van je budget opslokken. Maar ook de bouwkosten zijn een aanzienlijke post. Je kunt kiezen voor een sleutelklare afwerking, maar je kunt ook besparen door zelf werkzaamheden uit te voeren. Dit heet casco bouwen. En dan is er nog een aantal kosten die niet onder de aanneemsom van de bouwer vallen:
Tip: Voor de financiering heb je vaak een garantie nodig. Op bouwnu.nl vind je eenvoudig een aannemer die is aangesloten bij BouwGarant, SWK of Woningborg
Tip: Pas je energiebesparende maatregelen toe in je nieuwe woning? Dan kun je vaak een gunstige hypotheek afsluiten of gebruik maken van subsidie
Tip: Geef je budget aan bij de aannemer en vraag wat daarvoor mogelijk is. Vraag offertes op bij meerdere partijen.
Een woning bouwen begint met een geschikte kavel. Gemeenten verkopen regelmatig grond, maar je kunt ook een bouwval kopen om te slopen en opnieuw op te bouwen. Let op: controleer altijd of bouwen toegestaan is op het perceel.
Handige websites:
Je ontwerp moet voldoen aan het Bouwbesluit en de gemeentelijke welstandseisen. Informeer bij je gemeente naar de geldende welstandsregels of kijk op ruimtelijkeplannen.nl. Schakel zonodig een professional in:
Wist je dat een 3D ontwerp tegenwoordig bijna standaard is? Zo komt het ontwerp meteen tot leven. In de bouw wordt hier vaak BIM (Bouwinformatiemodel) voor gebruikt. Het is niet alleen leuk voor jou, het helpt ook om de kosten door fouten te verlagen.
Vraag bij je architect naar aanbevelingen of zoek zelf via bouwnu.nl. Let bij het kiezen op betrouwbaarheid, eerdere ervaringen van klanten, en op de garantievoorwaarden.
Veel opdrachtgevers kiezen voor een bouwer die is aangesloten bij BouwGarant, SWK of Woningborg. Dat geeft extra zekerheid en is soms vereist voor je hypotheek.
Als je gekozen hebt voor een ontwerpende bouwer of een cataloguswoning, kun je deze stap overslaan.
Tip: Let goed op de onderhoud & service voorwaarden na de bouw. Mocht er dan toch iets niet volgens afspraak zijn of een gebrek aan het licht komen, dan kun je nog een beroep doen op het bouwbedrijf dat jouw woning heeft gebouwd.
Voorbereidingsfase
In deze fase ga je, samen met je bouwer aan de slag met:
Bouwfase