Naar nieuwsoverzicht

De eerste stappen naar het inrichten van een nieuwe tuin

7 oktober 2022

PARTNERCONTENT - Ben jij net verhuisd en ga je de tuin volledig (op)nieuw inrichten? Of heb je al een tuin maar wil je deze flink onderhanden nemen? Dan stuit je op een hoop werk, en tegelijk op een proces wat je heel veel plezier kan bezorgen. Lees hier welke stappen je doorloopt om jouw droomtuin in te richten.

Zo ga je aan de slag met jouw tuin

Jouw tuin is jouw privé plek, waar je heerlijk kunt ontspannen, maar ook het nodige groen in je eigen omgeving brengt. Met deze stappen zorg je voor de juiste keuzes bij de indeling ervan:

Breng jouw tuin in kaart 

Dit bedoelen we vrij letterlijk.  Meet de tuin op, zodat je precies weet met elke ruimte je kunt werken. Breng ook de ondergronden in de tuin in kaart en teken de huidige situatie uit. Dit is niet alleen cruciaal als je professionele hulp in gaat schakelen, je kunt daarmee ook miskopen op het gebied van  tuinsets en andere accessoires voorkomen.
 Tuinset 3

Bedenk welke functie de tuin moet hebben

Wil jij in je tuin vooral ontspannen? Of wil je juist veel groen en/of de mogelijkheid tot een werkplek? Dit zijn belangrijke vragen om vooraf te stellen. Als jij over een grote tuin beschikt, kun je deze eenvoudig inrichten voor meerdere doeleinden, maar anders is het belangrijk om altijd de hoofdfunctie in gedachten te houden. Het is hierbij ook verstandig om na te denken over de hoeveelheid tijd en energie die je in het onderhoud van de tuin wilt steken.

Doe onderzoek naar groen en tegels

De volgende stap is om op zoek te gaan naar de beste spullen voor in de tuin – via het internet kost je dat de meeste tijd en krijg je de meeste inspiratie. Of het nu gaat om planten, meubels of de juiste vloertegels, het is altijd belangrijk om producten te vergelijken, zodat je zeker weet dat je direct hetgeen koopt waar jij echt enthousiast van wordt – ook dat is online snel gedaan. Deze stap helpt je overigens ook om aanzienlijk op de kosten te besparen, omdat je tegelijk aanbiedingen kunt vergelijken. 

Koop bij de juiste winkel 

Alles bedacht en gevonden? Dan kun je overgaan tot de aankoop. Doe jouw aankopen uitsluitend bij een betrouwbare webwinkel. Natuurlijk kost dit wat tijd, maar na het lezen va recensies weet je vrij zeker dat je de beloofde producten ontvangt en kunt profiteren van de beste garanties en voorwaarden. Tenslotte is het zeer belangrijk dat je de beschikking hebt over een professionele klantenservice, met verstand van de producten die worden verkocht.

Extra: drie tips voor de beste tuinindeling 

1. Neem de tijd
Allereerst neem de tijd bij het maken van keuzes voor in de tuin. Zo voorkom je miskopen en kun je niet met een indeling eindigen die even leuk leek, maar die bijvoorbeeld totaal niet praktisch is. Dit proces kan zeker een paar maanden duren.

2. Onderhoud(svrij)?
Let op het onderhoud dat komt kijken bij de verschillende elementen die je aanlegt in jouw tuin. Het spreekt voor zich dat bijvoorbeeld echt gras veel meer onderhoud vereist dan kunstgras. Daarentegen heeft elke tuin wel wat zorg nodig. Wellicht is het daarom verstandig om daarvoor ook direct de juiste apparatuur te kopen.

3. Flexibele oplossingen
Tenslotte is het raadzaam te kiezen voor flexibele oplossingen. Zo kun je efficiënt omgaan met de ruimte en gemakkelijk meegaan met de seizoenen. Een bekend voorbeeld is de multifunctionele tafel, maar dit criterium geldt ook zeker voor de aan te schaffen apparatuur.