Naar nieuwsoverzicht

Hoe groot mag een veranda zijn zonder bouwvergunning?

6 oktober 2022

PARTNERCONTENT - Wil je een veranda of buitenruimte laten plaatsen bij of aan jouw woning? Kijk dan eerst goed naar de wet- en regelgeving voordat je met de bouw begint. Je dient namelijk rekening te houden met verschillende afmetingen, waarvoor soms ook een vergunning nodig is. Zonder bouwvergunning loop je het risico dat je de veranda weer weg moet halen en dat kost onnodig geld. Dus, hoe groot mag de veranda dan precies zijn zonder bouwvergunning? Lees het hier zodat je lekker ontspannen in je buitenruimte kunt zitten… 

Enkele richtlijnen zonder bouwvergunning 

Een veranda kan – gelukkig - in veel gevallen zonder bouwvergunning gebouwd worden. Op het achtererf mag je namelijk binnen de lijnen van de erfgrens zelf bepalen wat je erop zet. Let dan wel op dat de veranda binnen vier meter van jouw huis staat en dat het niet hoger dan 30 centimeter boven de eerste verdieping uitkomt. Daarbij mag slechts een bepaald percentage van de grond bebouwd worden en moet je jouw buren op de hoogte stellen. De pergola zonwering mag je echter wel altijd zelf bepalen. Hier hoef je dus geen bouwvergunning voor te hebben; het wordt gezien als aankleding. 

 Vergunningen

Wanneer je wel een bouwvergunning nodig hebt 

Als je jouw veranda in de voortuin plaatst, moet er altijd een bouwvergunning aangevraagd worden. In dit geval verander je namelijk het straatbeeld, waardoor er strenge eisen aan gesteld zijn. Ook als deze veranda - in de achtertuin - hoger wordt dan vijf meter is het belangrijk dat je jouw aanvraag indient. Je voorkomt hiermee dat je halverwege moet stoppen met de bouw of bij een eventuele controle het bouwproject weer weg moet halen. Vooral enorm zonde als je de veranda zonwering al hebt aangeschaft en geheel op maat hebt laten maken. 

Op maat gemaakte zonwering bij jouw veranda 

Als je de veranda hebt uitgekozen, hoef je alleen nog maar te kijken welke zonwering je hierbij wilt hebben. Een veranda is vaak bedoeld als verlengde van jouw woonkamer of tuin, waardoor het ook tot een geheel moet komen. Je kunt daarom het beste voor zonwering op maat kiezen. Deze zonwering past qua afmetingen helemaal bij de ramen in de veranda, terwijl je ook de kleuren helemaal naar wens kunt krijgen. De op maat gemaakte zonwering zorgt er dan voor dat je kunt genieten van jouw nieuwe buitenruimte en ook voldoende privacy hebt tijdens verschillende momenten van de dag.