Naar nieuwsoverzicht

Plan ook wat led strips in je bouwplan

25 oktober 2022

PARTNERCONTENT - LED strips geven veel sfeer en zijn uitstekend toe te passen in een lichtplan. Tijdens een bouwproject valt het aan te raden om LED strips te includeren in het bouwplan. Wij vertellen je meer over de voordelen van de LED strip,  hoe LED verlichting werkt en hoe het plaatsen van de strips in zijn werk gaat.

Voordelen van LED strips

Zowel op de particuliere als de zakelijke markt wordt steeds vaker gekozen voor LED verlichting. Van oudsher wordt dit type verlichting gebruikt als achtergrondverlichting en accentverlichting. Is er helder licht nodig in een wachtruimte, de keuken of bijvoorbeeld in een kapperszaak of tandartspraktijk? Ook dan is de LED strip een uitstekende keuze. De strips zijn daarnaast uitermate geschikt als decoratief element. Het grootste voordeel van LED verlichting, is het lage energieverbruik. Daarnaast heeft LED verlichting een hoge lichtopbrengst en lange levensduur. Je hoeft de verlichting dus haast nooit te vervangen. Een specifiek voordeel van LED strips is dat de strips buigbaar zijn en daardoor voor zo goed als alle oppervlakten en toepassingen geschikt zijn. Er zijn LED strips die allerlei kleuren kunnen creëren en strips die één soort lichtkleur hebben, zoals warm wit of helder wit. 

Led strip keuken

Hoe werkt LED verlichting?

LED staat voor Light Emitting Diode. De zuinige verlichting gebruikt elektriciteit om licht te produceren. Het voordeel van deze techniek is dat er nauwelijks warmte vrijkomt en er op een energiezuinige manier helder licht wordt opgewekt. Tegenwoordig zijn LED lampen verkrijgbaar in tal van heldere en warme lichtkleuren. Hierdoor vind je de lampen overal terug. Vanwege deze positieve eigenschappen mogen LED strips niet ontbreken in jouw bouwplan. De strips zijn op maat te knippen, dimbaar en kunnen allerlei kleuren aannemen. Jouw klant zal je ook dankbaar zijn vanwege de lage energierekening en de zeer lange levensduur van LED verlichting.

Installeren van LED strips

Je kan de strip afknippen op het gewenste formaat, afhankelijk van het type strip. Doorgaans zijn er om de paar centimeter plekken aangegeven waar je de strip kunt doorknippen. Hierdoor past de strip perfect op iedere plek in huis, kantoor of zelfs buitenshuis. Het is belangrijk dat de strip wordt aangesloten op voldoende voeding. Hoeveel voeding er nodig is, hangt af van het aantal meter en het wattage van de LED verlichting. Kijk dus naar het aantal watts per meter. Dit bereken je als volgt: het vermogen vermenigvuldig je met het aantal meter. Om te voorkomen dat de voeding oververhit kan raken, is het belangrijk dat je de voeding ruim berekent. Controleer ook of je te maken hebt met 12 volt of 24 volt strips.

LED met dimmer

Er is maar één voeding nodig voor de aansturing van een LED strip tussen de 1 en 5 meter in één kleur. Dimbare strips die onafhankelijk van elkaar kunnen worden ingesteld, hebben per sectie een dimmer nodig. Deze sluit je aan tussen de voeding en de LED verlichting. Voor LED strips met een enkele kleur gebruik je een 1-kanaals dimmer. Voor LED strips met meerdere kleuren zijn 3-kanaals dimmers geschikt. Deze dimmers zijn eenvoudig in gebruik en zorgen ervoor dat je in een handomdraai de gewenste sfeer krijgt.