Naar nieuwsoverzicht

Verbouwen of verhuizen? Dit zijn de voor- en nadelen

26 oktober 2022

PARTNERCONTENT - Ben je niet blij meer met de huidige uitstraling van je huis? Bijvoorbeeld omdat het al verouderd is of omdat je de woning eigenlijk te klein vindt? Dan is het tijd om hier iets aan te doen. Denk hierbij aan opties als verbouwen of verhuizen. Deze mogelijkheden hebben ieder weer eigen voor- en nadelen. Wij sommen deze hieronder voor je op.

De voordelen van een grote verbouwing

Als je veel wilt veranderen aan de uitstraling van je huis, dan is een grote verbouwing nodig. Dit heeft als voordeel dat je blijft wonen waar je op dit moment al woont. Dit is een mooie bijkomstigheid als je in een fijne buurt woont en bijvoorbeeld leuke buren hebt. Je hoeft geen hele nieuwe start te maken. Een ander voordeel van verbouwen is dat je de waarde van je woning makkelijk verhoogt. Als je jouw huis moderniseert wordt het meer waard. Vooral als je ervoor kiest om meer woonruimte te creëren of om je huis duurzamer te maken. 

Verhuizing

De nadelen van een grote verbouwing

Een nadeel van een grote verbouwing is het feit dat je voor een lange tijd een bepaalde ruimte in huis niet kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van de woonkamer, keuken of badkamer. Dit is een proces dat veel tijd in beslag neemt en dat niet heel snel weer klaar is. Dat betekent ook dat je veel ongemak kunt ervaren omdat je voor een tijdje geen gebruik mag maken van bepaalde ruimtes. Een grote verbouwing realiseren in huis heeft ook als nadeel dat dit flink in de kosten oploopt. Van het voorbereiden tot het inschakelen van vakmensen: het is allemaal niet goedkoop. Vooral als je meerdere ruimtes in huis wilt aanpakken, is een verbouwing vrij duur. Tenslotte is het een nadeel dat het voor veel geluidsoverlast en rommel zorgt.

De voordelen van verhuizen

Een voordeel van verhuizen is dat dit jou de kans biedt om ergens anders te wonen. Als je al jarenlang de droom hebt om in een bepaalde stad, dorp of buurt te wonen, is dit met een verhuizing te realiseren. Het is mogelijk om dichter bij familieleden of bij je huidige werk te wonen. Verhuizen heeft ook als voordeel dat je een huis kunt kiezen dat past bij je toekomstplannen en wensen. Met de woningmarkt van tegenwoordig is het ook een voordeel dat jouw huis goed te verkopen is. Wil je een verhuizing soepel laten verlopen? Schakel dan een verhuisbedrijf in.

De nadelen van verhuizen

Hoewel jouw woning op dit moment goed te verkopen is, betekent het ook dat je voor een nieuwe woning zelf ook veel geld moet neerleggen. Daar komt nog bij dat je te maken krijgt met kosten voor de makelaar, de notaris en verhuiskosten als je voor een verhuisbedrijf kiest. 

Weeg deze voor- en nadelen tegen elkaar af om een weloverwegen keuze te maken. Denk goed na over deze keuze, want het speelt een grote rol in jouw toekomst!