Naar nieuwsoverzicht

Hoe krijg ik mijn nieuwbouwtuin in bloei?

14 maart 2019 - Lodewijk Hoekstra - Tuinman - NL Greenlabel - Tuintips

Help, ik heb een nieuwbouwtuin; een kale, zanderige vlakte dus. Hoe krijg ik het deze zomer groen en in bloei?!  Welke planten zijn ’snelbloeiers’? Groenpionier Lodewijk Hoekstra, bekend van tv als tuinexpert, helpt je op weg. Ook als je uitgedaagd wordt om van een – vaak saaie en rechthoekige – zandbak een passend plaatje te maken. Een huis is tenslotte pas echt af als de tuin er ook knap bij staat.

Jihaa! we hebben de sleutels van het huis. Even een ritje naar het tuincentrum en planten maar! Of toch niet?
Lodewijk: “Een nieuwe tuin bij een net opgeleverd huis is vaak een ramp als het gaat over de bodem. Zo is er in veel gevallen witzand op gebracht, zijn er schuttingen gezet en liggen er een paar tegels als basisbestrating. Het probleem is vooral dat de grond met zware machines is dichtgereden waardoor storende lagen zijn ontstaan en er in de toekomst nooit echt iets zal groeien. In witzand groeit verder bijna niets omdat het voedselarm is en slecht vocht vasthoudt door het gebrek aan organische stoffen.”

Nieuwbouw tuin tips lodewijk hoekstra bouwnu.nl

Dat is geen lekker uitgangspunt voor het ritje naar het tuincentrum. Wat te doen?
Lodewijk: “Ofwel, eerst goed nadenken over het ontwerp en de plek waar in de toekomst het groen in de tuin moet komen en dan zorgen voor een goede basis... Ofwel een gezonde bodem aanleggen met zwarte teelaarde die je dan kunt mixen met de ondergrond. Dat kan zand, klei of veenachtig zijn, afhankelijk van de plek waar je woont. Pas als de basis goed is kun je met beplanting aan de slag en zal deze ook goed aanslaan!”

Wat is daarvoor het beste moment?
Lodewijk: “Het beste kun je aanplanten in het voorjaar of het najaar, dan is er geen groeiseizoen. Het eerste jaar goed wateren en vergeet niet om planten te plaatsen die meerwaarde hebben voor vlinders, vogels en insecten. Wist je trouwens dat groene tuinen helpen bij het creëren van meerwaarde voor woningen, soms wel tot 10%?” 

Dan over naar de afwerking. Schuttingen zijn zo kaal en saai! Welke hagen zijn hot en welke not?!
Lodewijk: “Tuinen met alleen maar schuttingen en tegels noem ik doodskisten, alleen de deksel hoeft er nog maar op. Een alternatief zou kunnen zijn om je schutting te laten begroeien met klimplanten, dat geeft gelijk al een stuk meer beleving aan de tuin. Dit kun je doen met een klimop, een klimroos of bijvoorbeeld een klimhortensia. Beter nog dan schuttingen zijn hagen, daar heb je echt lol van! Dit komt omdat het levend groen is en in elk seizoen weer een andere uitstraling heeft. In de winter strak geschoren, in de zomer met mooie uitlopers en in het voorjaar met fris groen blad. Het hangt wel een beetje af van je smaak; zo kun je een beukenhaag nemen of een conifeer. Het maakt eigenlijk niet uit welke soort je neemt, als je er zelf maar blij mee bent. Als je een haag hebt is het sowieso al hot want je doet iets goeds voor jezelf en bijvoorbeeld de vogels die er kunnen nestelen. Ook snoeien is leuk en dit doe je vaak maar één keer per jaar in het najaar. Lekker knippen met de hand, het is ontspannen werk en ook nog eens goed voor de lijn!” 

Volgende keer vertelt Lodewijk hoe je de tuin als ‘verlengstuk van je woonkamer’ kunt maken.
Lees ook: 15 tuintips van Lodewijk Hoekstra

Lodewijk Hoekstra voor bouwnu2

Lodewijk Hoekstra is tv-tuinman in het SBS6-programma ‘De Grote Tuinverbouwing’. Ook is hij founder van NL Greenlabel. Deze stichting helpt om duurzame ambities meetbaar te maken en daadwerkelijk te komen tot een aantoonbare gezonde woon-, werk- en leefomgeving waarbij groen en duurzaam centraal staan.