Naar nieuwsoverzicht

Wat zijn de populairste tuinontwerpen in 2024?

4 maart 2024

Met de lente om de hoek wordt het tijd om die tuin weer eens een flinke opknapbeurt te geven. Want ook in de trends van tuinontwerpen vind je ieder jaar weer iets nieuws. Van smart technologie tot ultra duurzaam en farm-to-table eten: dit zijn de populairste tuinontwerpen van 2024.
tuinontwerp

Groen, groener, groenst

Ook anno 2024 staat duurzaamheid voorop. Dat zien we terug in onze tuinen. Denk aan inheemse planten die niet alleen onze tuinen die bestand zijn tegen het grillige en natte Nederlandse klimaat en minder water slurpen. Of wat dacht je van plastic tuinmeubelen? Dat kan echt niet meer; deze ruilen we in voor spullen gemaakt van gerecyclede materialen. Tot slot, composthoopjes en regentonnen worden de nieuwe norm, want elke druppel telt!

Tech in je tuin

Ja, je leest het goed. In 2024 zijn tuinen slim. Denk aan irrigatiesystemen die zelf kunnen ‘nadenken’ over wanneer je planten dorst hebben, lichtsnoeren die je met je smartphone bedient en robotmaaiers die je gras maaien terwijl je zelf op het terras met een kop koffie zit. Tuinieren wordt ontzettend makkelijk. Groene vingers? Die heb je in 2024 niet meer nodig om je tuin te onderhouden. 

Verschillende zones

Je tuin als verlengstuk van je woonkamer, gym of kantoor? Why not! In 2024 zie je steeds meer tuinen die zijn opgedeeld in zones. Denk aan een plek om te relaxen, een hoekje voor je yoga-oefeningen en een outdoor kantoor. Zeker na de corona pandemie willen we alles wat we in huis hebben, ook buitenshuis, in onze tuin hebben. Een overkapping in de tuin is dan ook populairder dan ooit.

Glazen schuifdeuren

Glazen schuifdeuren die kamers ín je woning verbinden waren al hot, maar nu zijn de glazen schuifdeuren die met je tuin verbinden ook helemaal hip in 2024. Het voordeel: een zee van licht in huis. De grens tussen binnen en buiten wordt minder groot en je leefruimte voelt hierdoor groter aan.

Eten uit de tuin

De farm-to-table beweging verhuisd in 2024 naar je achtertuin. Van verse kruiden tot knapperige groenten; we gaan massaal aan de slag met onze eigen eetbare tuinen. Niet alleen superlekker en gezond, maar je weet ook precies waar je eten vandaan komt. 

 

Door: Advertorial