Naar nieuwsoverzicht

Stappenplan voor een tuinverbouwing

4 maart 2024

Psst.. De lente is om de hoek. Misschien ken je het wel, die gedachte:"Die tuin kan zó veel beter!". Goed nieuws, je bent niet de enige. Grote kans dat je op een gegeven moment op een punt komt dat je die tuin eens een flinke make over wilt gaan geven. Maar goed, waar begin je met zo’n operatie? We schreven een makkelijk stappenplan voor je uit. Succes!
Tuin aanpakken

Waarom wil je de tuin verbouwen?

Voordat we de schop in de grond steken, is het slim om eerst even stil te staan bij de ‘waarom’. Want waarom wil je eigenlijk die tuin zo graag verbouwen? Misschien voelt je tuin verouderd aan, of voldoet het niet meer aan je wensen. Helemaal logisch, maar door vooraf heel even een moment te hebben van wat er precies anders moet, ga je met een helder idee (en sneller) aan de slag.

Een plan van aanpak

1. Jouw ideale tuin: Je hebt bedacht waarom je je tuin anders wilt. Nu is het tijd voor het leuke gedeelte: dromen. Hoe ziet jouw perfecte tuin eruit? Wil je een plek om te relaxen, een speelplekje voor de kids, of misschien een combinatie van beide? 

2. Het ontwerp: Nu je droomtuin in je hoofd zit, wordt het tijd om dit op papier te zetten. Als je het artistieke vak goed in de vingers hebt, kun je het zelf doen. Anders is het absoluut slim om een professional in te schakelen. Zij zien vaak ook het beste wat je met de indeling van je tuin kunt doen. Tip: vergeet geen rekening te houden met zonlicht en schaduw.

3. Budget en planning: Minder leuk, maar oh zo belangrijk: nu is het tijd om  te bedenken wat je kwijt bent aan de investering en of dit overeenkomt met het budget wat je ervoor vrij hebt. Tip: schrijf alles op in een Excel bestand. Wat heb je nodig? Hoeveel kost het? Hoe lang duurt het ongeveer om de verbouwing te realiseren? Schakel je professionals in? etc. Overzicht is het sleutelwoord!

4. Wat blijft, wat gaat: Grote kans dat je een flinke schoonmaak in de tuin moet houden. Maar… Niet alles hoeft weg. Bekijk welke dingen van je huidige tuin behouden kunnen worden. Misschien staat die oude eik die schaduw biedt juist wel mooi in je nieuwe tuin of kunnen de stenen van je terras nog een ronde mee. Hetzelfde geldt voor meubilair, planten en potten.

5. Meubels, beplanting en decoratie: Nu wordt het echt leuk. Kies planten die passen bij je tuin. Denk ook aan meubels, verlichting, en decoratie om de sfeer in je gloednieuwe tuin compleet te maken. Misschien wil je wel van die toffe zwarte tuinstoelen kopen of bijvoorbeeld bamboe in je tuin verwerken.

6. De aanleg: Dit is het moment waarop je plan tot leven komt. Yes! Hier kun je dan ook kiezen of je of je zelf de handen uit de mouwen steekt of het overlaat aan professionals. 

7. Genieten maar: Het harde werk is gedaan. Nu is het tijd om achterover te leunen, te ontspannen, en te genieten van je nieuwe tuin met een lekker hapje en drankje deze zomer. Enjoy!

 

Door: Advertorial