Naar nieuwsoverzicht

15 tuintips van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra

2 november 2018 - Lodewijk Hoekstra - Tuintips - Nieuwbouwwoning - Nieuwbouwtuin - NL Greenlabel

Bij een nieuw huis hoort een nieuwe tuin. Hoewel de prioriteiten na de koop vooral binnenshuis zullen liggen, is het verstandig om op tijd na te denken over het 'eigen stuk grond'. Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra geeft daarom 15 praktische tuintips voor een groene en levende tuin!  

Lodewijk Hoekstra NL Greenlabel bouwnu.nl
01. Simpel; ga de tuin in!
Tuinieren is een geweldige manier om buiten bezig te zijn en de seizoenen te ervaren. Je zult al snel de vruchten van je werk kunnen bewonderen.

02. Bewerk de eerste laag
In nieuwbouwwijken is een harde storende laag in de bodem ontstaan door bewegingen van zware machines. Daardoor kunnen wortels niet diep de grond in groeien en sijpelt water niet door. Het is heel belangrijk om in het begin deze harde laag te bewerken door diep door te spitten, anders verschuif je het probleem naar een later tijdstip.

03. Je eigen jungle
Zorg dat de tuin bijdraagt aan de biodiversiteit met water, besdragende struiken/bomen en bloeiende planten.

04. Seizoensgebonden
Let op het plantseizoen. De herfst en de winter zijn het meest geschikt om bomen en heesters te planten. De tuinaanleg kun je dus ook gefaseerd aanpakken.

05. Steen versus groen
Denk aan een goede verhouding tussen groen en verharding (max. 60/40). Steen is hartstikke praktisch voor een terras of pad, maar laat weinig water door bij een flinke plensbui en warmt behoorlijk op tijdens een warme periode. Groen zorgt voor verkoeling.

06. Steen & hout
Kies materialen als steen en hout bewust en bestel bij voorkeur lokaal. Kies voor hout uit Nederlandse bossen in plaats van tropisch hardhout dat van de andere kant van de wereld komt.

07. Schuilplekjes voor gasten
Geef dieren en insecten voedsel en schuilplekjes. Zorg voor een mooie variatie aan bloemen voor bijen en vlinders en schuilgelegenheden voor vogels en egels. Met insectenhotels en nestkastjes houd je de ‘gasten’ in de tuin.

08. Wat brengt de toekomst?
Houd rekening met je toekomstige situatie. Verwacht je gezinsuitbreiding, dan is het verstandig om de tuin daar al op in te richten. Een zandbak kan bijvoorbeeld later een vijver worden.

09. Water works
Vang water als het lukt water op en of laat het op een natuurlijke manier in de grond infiltreren. Water zorgt voor leven in de tuin.

10. Homemade
Zelf gecomposteerde grond is beter dan gekochte potgrond met veen.

11. Buiten de lijntjes
Wees niet te netjes! Laat eens een hoekje ongemoeid zodat vogels en egels lekker in een bladerhoop kunnen scharrelen op zoek naar wormen en insecten. Laat bladeren en takjes gerust liggen. Dit is tevens goed voor het bodemleven en beschermt in de winter de vorstgevoelige planten.

12. Goed voor milieu en portemonnee!
Plaats tuinverlichting op basis van led of solar in je tuin en bespaar zo op uw energiekosten.

13. De (levens)boom
Benut de vele functies van bomen. Ze zijn niet alleen ontzettend mooi, maar geven ook schaduw op het terras, vangen regenwater op en vormen nestgelegenheid voor vogels. Let wel op de omvang van een volwassen exemplaar van de beoogde soort in relatie tot de tuin.

14. Pest(iciden)
Laat pesticiden achterwege. Deze zijn ontzettend schadelijk voor mens en dier. Er zijn genoeg natuurlijke alternatieven. Gebruik verder organische meststoffen in plaats van kunstmest.

15. Eetbare tuin
Overweeg eens een gedeelte van de tuin als eetbare tuin in te richten. Dat is mooi, nuttig en lekker!

Kijk ook eens op www.nltuinlabel.nl, de maatstaf voor een duurzame tuin, voor veel tips en adressen van hoveniers bij jou in de buurt!

Door: Lodewijk Hoekstra, founder NL Greenlabel en presentator van ‘De Grote Tuinverbouwing’.