Naar nieuwsoverzicht

Zeven tips voor de verbouwing van je woning

19 april 2021

Heb je nog twijfels of je wel of niet je huis wilt (laten) verbouwen? Ja, het kost tijd, inspanning en natuurlijk geld. Daar tegenover staat dat je de waarde van je huis in veel gevallen vermeerdert en dat je het écht naar je zin kunt maken. We hebben al eerder tips gegeven voor een verbouwing, maar deze keer doen we het wat radicaler, met als eerste tip: just do it!

Tip 1: Ga ervoor

Eerlijk is eerlijk… natuurlijk hoort deze tip helemaal onderaan. Maar, je zou het ook als uitgangspunt kunnen nemen. Stel: je gáát verbouwen, wat heb je dan allemaal nodig, waar begin je en hoe kun je hiervoor het beste voorbereiden? Het uitspreken, is vaak de eerste stap naar het realiseren van jouw droomhuis.

Tip 2: Bereid je goed voor

Kijk, daar heb je hem al: de voorbereiding. Hoe beter je vaststelt wat je precies wilt veranderen en hoe concreter je het eindresultaat voor ogen hebt, hoe eenvoudiger de voorbereiding. Dus: onderzoek, bespreek en verbeeld al je wensen en eisen, voordat je met een mogelijke aannemer in gesprek gaat. Weet je wat je hiermee bespaart? VEEL! Van kopzorgen tot geldzorgen en van vertraging tot troep; je kunt het met een goede voorbereiding allemaal besparen.

Zeven tips voor de verbouwing van je woning SpaarpotTip 3: Weet wat er in je spaarvarken zit

Weet wat je te besteden hebt, en bepaal vervolgens wat je wilt uitgeven. Als je een programma van eisen en woonwensen hebt, heb je in feite als snel een overzicht van de mogelijke kosten. Zorg er wel voor dat je beeld realistisch is: een nieuwe keuken voor 2.500 euro is niet realistisch, maar voor een knappe wasruimte kom je met dat geld wel een heel eind. Probeer 85%-90% van je financiële mogelijkheden te reserveren, zodat je nog een reserve hebt voor onverwachte kosten.

Tip 4: Een foto zegt vaak meer dan 1.000 woorden

Je kunt natuurlijk proberen uit te leggen aan de bouwer wat je nu precies bedoelt en voor ogen hebt, maar met een moodboard kom je sneller tot de kern! Gebruik afbeeldingen om de sfeer en het gewenste eindresultaat goed weer te geven. Schetsen en foto’s uit tijdschriften of van internet kunnen je een eind op weg helpen om je ideeën goed over te brengen. Bekijk ook eens ons Pinterest-account; daar vind je veel resultaten van trotse bouwers; genoeg om inspiratie op te doen!

Tip 5: Take your time

Haastige spoed is zelden goed. Al helemaal als het om een verbouwing gaat. Een goede voorbereiding zorgt al voor veel tijdswinst, dus die kun je in je zak steken. Maar ook voor een goede uitvoering van de verbouwing is tijd nodig. En dan ben je er nog niet, want dan kom je op het punt dat je het echt allemaal naar je zin maakt: verlichting, verf, behang, mooie meubels of andere decoratie. Dat is dan ook wel het fun-gedeelte…

Zeven tips voor de verbouwing van je woning isolerenTip 6: Nu je toch bezig bent: energiebesparing

Als je er nu toch aan begint, kun je het net zo goed alvast voor de lange termijn doen. Een vakman zou de isolatie van je woning kunnen verbeteren als je toch een uitbouw of opbouw wilt. En als je de badkamer onderhanden neemt, kan een betere ventilatie soelaas bieden voor de toekomst. Een nieuwe vloer? Denk eens aan een ander verwarmingssysteem. Bij een grote verbouwing drukt dit de energiekosten direct, bij kleine aanpassingen neem je een voorschot op toekomstige verbeteringen aan je huis.

Tip 7: Kies de aannemer die bij jou past

Een goede en prettige samenwerking levert het allerbeste resultaat! Je zit natuurlijk niet te wachten op onduidelijkheid (lees: slechte communicatie), op een stroef bouwproces (lees: afspraken niet nakomen) of op meerwerk (lees: verkeerd advies). Je hebt immers niet voor niets veel aandacht besteed aan de voorbereiding. Dus, zoek en vind de juiste aannemer – bij jou in de buurt – en bekijk hoe andere consumenten de prestaties hebben beoordeeld. Je zult er zéker een vinden die helemaal bij jou en jouw verbouwing past!