Naar nieuwsoverzicht

Meer aandacht voor het woningtekort in Nederland: is industrialisatie de oplossing?

7 april 2021

Hebben onlangs nog 34 partijen de Actieagenda Wonen ondertekend, ondertussen zien we steeds vaker initiatieven bij organisaties en bouwbedrijven om bij te dragen aan het oplossen van het woningtekort.  

Zo stelt Fijn Wonen het probleem aan de kaak in landelijke campagne. Het woonproduct van Van Wijnen, focust zich op een nieuwe manier van bouwen. Op 5 april is een landelijke campagne gelanceerd om hier aandacht voor te vragen. Dankzij een nieuwe, all electric fabriek in Heerenveen kan vanaf 2022 jaarlijks vierduizend woningen en appartementen realiseren. Deze zijn naar eigen zeggen ‘betaalbaar, comfortabel, toekomstbestendig en ook nog eens heel mooi’. Bovendien razendsnel te ontwikkelen en realiseren. Met deze oplossing hoopt Fijn Wonen betaalbaar wonen voor meer mensen beschikbaar te maken.

Niet normaal

Peter Hutten vertelt: “Met de normale bouw halen we de achterstand niet in. Het moet anders: sneller, beter, goedkoper en duurzamer. Dit kan met digitalisering en gerobotiseerde industrie. Dat we het anders doen benadrukken we in onze campagne met de pay-off ‘Niet normaal’”. Door slimme producten en een innovatief productieproces is Fijn Wonen goedkoper en sneller, zonder in te leveren op uitstraling en wooncomfort. De woningen zijn energiezuinig en remontabel. Omdat de componenten van de woningen in de fabriek gemaakt worden, hoeven ze op de bouwplaats enkel nog in elkaar te worden gezet en levert een nieuwe woonwijk vele malen minder transport en afval op. Bovendien is de prijs van een bouwproject vooraf meteen duidelijk.

Onwenselijke woonsituaties voorkomen

In de tv-commercial van het merk wordt het verhaal van de 38-jarige Maarten verteld, die sinds zijn scheiding noodgedwongen bij zijn moeder José woont. Hutten legt uit: “Het verhaal staat symbool voor alle mensen die in een onwenselijke woonsituatie zitten. Of dat nu bij hun moeder, in een te krap huis met een groot gezin of met drie werkenden in een gedeeld appartement is. Daar willen we iets aan doen.”

De Bouwcampus: industrialisatie woningbouw als antwoord op woningnood

Ook bij De Bouwcampus in Delft wordt ingezet op de industrialisatie van woningbouw. Atto Harsta, transitiemanager De Bouwcampus: “Woningbouw kan sneller, goedkoper, kwalitatiever en circulair. Dat kan door vergaande industrialisatie van de woningbouw, waardoor de woning als compleet seriematig product gezien wordt, in plaats van als traditioneel projectgebonden samengesteld bouwwerk.” Bij De Bouwcampus worden transities in de drie bouwopgaven (vervanging infra, verduurzaming gebouwen en herinrichting ondergrond) aangejaagd. Een van de lopende trajecten is Industrialisatie Woningbouw, waaraan de campagne Zetdewoningbouwaan.nl is gekoppeld.  

Ontwikkeling met impact

Deze ontwikkeling zou zo maar eens veel impact kunnen hebben op de manier waarop we gewend zijn naar woningbouw te kijken. Maar ook op de looptijd van nieuwbouw en de zaken en werkzaamheden die je als koper beoordeelt. Bij bouwnu.nl houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Zie je zelf zaken waar we oog voor moeten hebben, horen we dat natuurlijk graag via info@bouwnu.nl.