Naar nieuwsoverzicht

Waarom kunstgras in je tuin beter is dan bestrating

25 april 2023

PARTNERBIJDRAGE - Kunstgras in je tuin heeft vele voordelen. Je hebt altijd een groen gazon, hoeft het gras niet meer te maaien en hebt geen problemen met te veel of juist te weinig zon. Daarnaast heeft kunstgras ook diverse voordelen ten opzichte van bestrating je tuin. Welke? Dat lees je in dit artikel! 

Kunstgras

Het afvoeren van regenwater

In Nederland verandert het klimaat. De winters worden minder koud, de zomers worden warmer. Daarnaast zijn de periodes dat het aaneengesloten niet regent langer. Als het dan eenmaal regent, zijn het vaak hevige regenbuien. Het is belangrijk dat het water van regenbuien ook goed wordt afgevoerd. Een belangrijk voordeel van kunstgras ten opzichte van bestrating in je tuin, is dat kunstgras veel beter in staat is om overtollig water af te voeren. Dit komt doordat kunstgras, in tegenstelling tot tegels, waterdoorlatend is. Hierdoor kan het water in de bodem onder het kunstgras trekken en komt je tuin niet blank te staan. Kunstgras is waterdoorlatend doordat er in de rug (de backing waar de sprieten kunstgras aan zijn bevestigd) piepkleine gaatjes zitten. Het water kan door deze kleine gaatjes stromen. Zo blijft je gazon van kunstgras nooit lang nat! 

Zachter voor kinderen om op te spelen

Een ander belangrijk voordeel van kunstgras in je tuin, is dat dit zachter dan tegels is om op te spelen. Kunstgras zorgt er dan ook voor dat je tuin een stuk prettiger wordt voor kinderen om in te spelen. Naast dat kunstgras zacht is, schuurt het niet. Het is bovendien uitermate geschikt om speeltoestellen of een zwembadje op te plaatsen. Deze toestellen of dit zwembadje kan je gerust de hele zomer laten staan. Dit heeft geen enkele invloed op de kwaliteit of het uiterlijk van je gazon van kunstgras. Kunstgras is namelijk niet alleen heel sterk en stevig, het is ook UV-bestendig en zeer kleurvast. De sprieten van je kunstgras zijn zelfs goed bestand tegen het chloor dat in het water van je zwembadje zit. 

Een koelere tuin

Het veranderende klimaat heeft zoals gezegd verschillende effecten: minder koude winters, warmere zomers en hevigere regenbuien. In een warme zomer zal je goed merken dat een tuin die vol ligt met tegels, snel opwarmt. Deze warmte kan bovendien lang blijven hangen. In een omgeving waar veel tegels liggen, zoals in de stad, kan hierdoor de gevoelstemperatuur in de zomer enkele graden hoger liggen dan in een omgeving waar minder tegels liggen. Kunstgras kan bijdragen aan een koelere tuin, doordat de hitte niet geabsorbeerd wordt in de donkere tegels. Hierbij hoef je niet bang te zijn dat het kunstgras te warm wordt om te betreden. Eerdere generaties kunstgras werden soms nog zo heet dat je je hier lelijk aan kon branden, maar door technologische vernieuwingen is dat echt iets dat tot het verleden behoort. In de zomer zal kunstgras nu zelfs minder heet aanvoelen dan de tegels in je tuin. Nog een voordeel van kunstgras dus!