Naar nieuwsoverzicht

Kies voor een vakman bij de aanleg van elektra in huis

24 april 2023

PARTNERARTIKEL - Bij het renoveren van je bestaande woning of bijvoorbeeld het realiseren van een aanbouw ontkom je er vaak niet aan: het aanleggen van elektra. Hoewel je losse componenten voor de elektra in huis eenvoudig online bestelt bij een partij als Vekto, wordt sterk aangeraden het aansluiten ervan over te laten aan een vakman. Zoek via dit online platform naar een elektricien in de buurt, zodat je jezelf ervan verzekert dat de elektra op de juiste wijze aangelegd wordt. Er zijn bij het uitvoeren van deze klus tal van verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de juiste samenstelling van de meterkast, het uitdenken van de routes die elektriciteitskabels door de woning afleggen, het aansluiten van stopcontacten en punten voor de verlichting, enzovoorts. 

Electra aanleggen vekto

Verdeling van groepen in de meterkast over de woning

Het zal je wellicht bekend zijn, dat een groep in de meterkast zo’n 3.500 Watt aan vermogen levert. Wanneer de op een groep aangesloten elektrische apparaten meer vermogen nodig hebben, leidt dit tot een overbelasting. Als gevolg hiervan springt de schakelaar in de groepenkast om; er is sprake van een stroomstoring. Pas wanneer enkele van de aangesloten elektrische apparaten worden uitgeschakeld, zal de stroomvoorziening herstellen. 

Voorkom dit door vooraf met een elektricien door te spreken, hoe de verschillende groepen in een bestaande meterkast over een woning moeten verdeeld. Bij een aanbouw of bijvoorbeeld de overstap op een elektrische warmtepomp kan het interessant zijn de bestaande meterkast uit te breiden of te vervangen voor een nieuw, op maat samengesteld exemplaar. Dat geldt ook wanneer je voortaan op inductie wilt koken; vaak is hiervoor een speciale kookgroep (tweemaal 1-fase) nodig. 


Trekken van elektriciteitskabels door je huis 

Wanneer de groepen in de meterkast over de woning verdeeld zijn, is het zaak om de kabels door het huis te trekken. Laat je adviseren over het type kabel wat geschikt is voor het plaatsen van extra stopcontacten, of bijvoorbeeld punten voor de verlichting in een ruimte. Middels lasklemmen is het mogelijk kabels door te trekken vanaf bestaande stopcontacten in de woning. Kies altijd voor een geaard stopcontact. Het trekken van elektriciteitskabels door een woning kan gecombineerd worden met het doortrekken van een UTP- of bijvoorbeeld coaxkabel in ruimtes. Dit is wenselijk, wanneer je van de aanbouw een slaapkamer of kantoor maakt en daar een vaste internetlijn wenst. Een elektricien helpt je hierbij.