Naar nieuwsoverzicht

Woning verbouwen in plaats van verhuizen

26 april 2023

PARTNERARTIKEL - Steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen voor het verbouwen van hun bestaande woning, in plaats van het verhuizen naar een nieuw onderkomen. Een lopende hypotheek verhogen biedt de uitkomst, wanneer men zoekt naar mogelijkheden om de verbouwing te kunnen financieren. Het verhogen van de hypotheek is onder meer mogelijk door de sterk opgelopen huizenprijzen in de afgelopen jaren. Dit heeft ertoe geleid dat er een forse overwaarde zit op de woningen van veel huishoudens. Deze overwaarde kan (gedeeltelijk) benut worden voor het realiseren van een verbouwing. Overigens hoeft hier niet gebruik van te worden gemaakt; ook het meefinancieren van een verbouwing zonder overwaarde op het pand is mogelijk. In een taxatierapport wordt hierbij vastgelegd wat de verwachte waarde van de woning zal zijn na de verbouwing. Op basis van dat rapport wordt een hypotheek aangeboden.

hypotheek

Aanpassing hypotheek of doorlopend krediet 

Naast de mogelijkheid om een tweede hypotheek af te sluiten of een verbouwing direct mee te financieren, kun je ervoor kiezen een lening af te sluiten. Er zijn verschillende aanbieders van doorlopende kredieten te vinden. Bij een doorlopend krediet spreek je een vaste opnamelimiet af met de kredietverstrekker; tot dit bedrag kun je naar eigen inzicht maandelijks geld opnemen of weer aflossen. Je betaalt hierbij rente over het deel van het krediet wat je opgenomen hebt voor de realisatie van een verbouwing. Wat in jouw situatie het meest aantrekkelijk is, hangt van verschillende factoren af. Een van de verschillen is de mogelijkheid gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek bij een hypotheek. 

Tip: gebruik een online tool voor je maximale hypotheek berekenen. Dit geeft je een goed beeld van hetgeen je kunt lenen voor de aankoop van een woning of het uitvoeren van bouwwerkzaamheden in en rondom de woning. 


Aanbouw bij een gezinsuitbreiding 

Een van de voornaamste redenen om naar een grotere woning te verhuizen is een gezinsuitbreiding. Wanneer er een kleintje op komst is, zou je ook naar de mogelijkheden van een aanbouw kunnen kijken. Dit kan een aanbouw op de begane grond van de woning zijn, wat ten koste gaat van de tuin of oprit. Alternatief is een verbouwing op zolder, waarbij je de zolderruimte van een dakkapel of opzetdak laat voorzien door een bouwbedrijf. Het creëert meer ruimte en maakt het bijvoorbeeld mogelijk om van de zolder twee losse kamers te maken. Verhuizen naar een grotere woning is als gevolg van dergelijke aanpassingen aan de woning niet noodzakelijk.