Naar nieuwsoverzicht

Tips voor de inrichting van een nieuwbouwwoning

8 april 2025

Als je een nieuwbouwwoning betrekt dan moet die nog helemaal worden ingericht. Je kunt je niet laten inspireren door de vorige bewoners, ook als je hun vloer of raambekleding niet overneemt. Een nieuwbouwwoning wordt vrijwel altijd ‘kaal’ opgeleverd. Soms moet je zelfs de keuken en badkamer nog laten plaatsen, al kun je dat vaak wel regelen via het meerwerk. Dat is vaak goedkoper dan achteraf zelf mensen inschakelen om een keuken of badkamer te installeren. Maar dan ben je er nog niet.

inrichting3

Het inrichten van de woonkamer

Als je de woonkamer gaat inrichten dan zijn er een paar zaken waar je tegenaan loopt. Zo moet je beslissen wat er op de vloer komt en of je vloerverwarming wilt. Als dat laatste het geval is, dan moet de vloer geschikt zijn voor vloerverwarming. Niet alle soorten vloeren geleiden de warmte even goed, zoals bepaalde gietvloeren. De raambekleding is ook een ding om even goed over na te denken. Bij Rails en Roedes kun je mooie gordijnroedes bestellen in zowel wit als zwart. Zij hebben overigens ook roedes voor het ophangen van schilderijen of foto’s aan de muur. Handig als je af en toe eens wilt wisselen en de afbeeldingen van hetzelfde formaat zijn.

Wat gaan we doen met de tuin?

Als je een nieuwbouwhuis met een tuin koopt, dan moet ook die in de meeste gevallen nog volledig worden ingericht. Er ligt meestal alleen een eenvoudig tegelpaadje zodat je zonder door het zand te hoeven ploeteren naar de steeg achter je huis kunt lopen. Verder moet je alles nog regelen. Er moet tuinaarde worden gestort als je een tuin met beplanting wilt aanleggen. Dat is wel aan te raden. Je kunt de tuin volledig laten betegelen, maar dat heeft wel de nodige nadelen. Zo is een betegelde tuin op warme zomerdagen tot wel 5 graden warmer dan een tuin met beplanting. En na een stevige hoosbui loop je het risico dat de boel blank komt te staan als het water niet snel genoeg kan wegstromen. Soms gelden er restricties voor het bestraten van achtertuinen, niet alleen voor huurwoningen maar ook steeds vaker bij koophuizen.

De tuinafscheiding

Bij het plaatsen van een tuinafscheiding moet je er op letten dat die in een achtertuin maximaal 200 cm hoog mag zijn. Plaats je een schutting of haag samen met de buren, dan kun je die op de erfafscheiding zetten. Is dat niet zo, dan moet je er op letten dat je tuinafscheiding op eigen grond staat. Je kunt kiezen voor een houten schutting met een tuinpoort. Deze laat je natuurlijk voorzien van een goed slot, zodat inbrekers geen vrije toegang hebben tot je tuin om op die manier redelijk ongezien in te breken bij de achterdeur. Dat is vaak een stuk eenvoudiger dan aan de voorzijde van een woning waar de kans groter is om op heterdaad te worden betrapt.

 

Door: Advertorial