Naar nieuwsoverzicht

Besparen op energiekosten in de winter: zo doe je dat

13 januari 2020

Donker, nat, grijs en guur: de winter is weer in ons land. Grote kans dat je verwarming extra hoog staat. Op een hoge energierekening zit alleen niemand te wachten. In deze blog zetten we zes handige tips voor je op een rijtje zodat jij deze winter niet alleen warmpjes maar ook energiezuinig doorkomt.

house 3755324 1920

1. ‘Manage’ je thermostaat 

Zet je thermostaat een graad lager dan de temperatuur die je normaal gesproken aanhoudt. Het klinkt misschien gek, maar je zal zien dat je het verschil amper merkt. En het levert je direct een behoorlijke besparing op! Ga je langer dan drie uur weg? Zet je thermostaat vijf tot zeven grader lager. Hetzelfde geldt een uur voordat je naar bed gaat. Tot slot: gebruik de verwarming niet alleen om op te warmen. Een extra deken, goede sloffen en een warme kruik doen wonderen. 

2. Isoleer 

Misschien is jouw woning al perfect geïsoleerd, of is er nog actie te ondernemen? Het isoleren van je woning is een van de beste investeringen om aanzienlijk op je stookkosten te besparen. Maar er zijn ook simpele en goedkope huis-tuin-en-keukentips. Plaats tochtstrips en gebruik isolatiemateriaal waar tocht op de loer ligt. En vergeet de gordijnen niet, want die kunnen de warmte van de radiatoren tegenhouden. Leg ze op radiatorhoogte of kort ze in. Easy does it.

3. Aandacht voor je cv-ketel

Heb je een cv-ketel? Dan zou je zomaar eens water kunnen horen stromen of de verwarming horen tikken. Dat is hét signaal dat je ketel bijgevuld en ontlucht moet worden. Doe dit minstens één keer per jaar.

4. Goed ventileren

Je ramen in de winter wagenwijd openzetten: het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het belangrijk om goed te ventileren. Zo wordt de vochtige lucht in huis verdreven, want het is die lucht die niet goed kan verwarmen. Hoe droger de lucht buiten, hoe sneller je kamer weer op temperatuur zal zijn.

5. Monitor je energieverbruik m.b.v. apps en timers

Door je energieverbruik te (laten) monitoren krijg je niet alleen inzicht in je energieverbruik, maar kun je ook een hele hoop besparen. Er zijn een heleboel slimme apps op de markt. Ook timers zijn een handige tool en voorkomen dat elektrische toestellen en/of verlichting nutteloos aan blijven staan.

6. Vergelijk energieleveranciers

De concurrentie op de energiemarkt is groot. Daar kun jij van profiteren. Overstappen kost je niets uit je portemonnee, en kost je ook niet veel moeite. Maar het kan je zomaar heel wat opleveren. Online vergelijkingssites gaan na welk contract het goedkoopste voor jouw situatie blijkt. 

Bron: Buro Barcode