Naar nieuwsoverzicht

Zonnepanelen en het btw-nultarief: wat verandert er voor jou?

24 november 2022

PARTNERBIJDRAGE - Recentelijk stemde de Tweede Kamer in met het Belastingplan 2023. Onderdeel van dit plan is ook het btw-nultarief op de aankoop van zonnepanelen, waar nu nog een btw-tarief van 21% geldt. Ook nu is het gebruikelijk om de btw op zonnepanelen terug te krijgen, maar dit moet je dan wel zelf aanvragen. Het levert de kersverse eigenaren van zonnepanelen vooral voor veel administratieve handelingen op, binnen een toch al ingewikkeld proces. Reden genoeg voor de overheid om het btw-tarief op zonnepanelen te herzien.

Wat is het traditionele btw-tarief op zonnepanelen?

Wil je nu nog zonnepanelen kopen, of heb je dat in de afgelopen maanden nog gedaan? Dan krijg je nog te maken met de btw-teruggave van 21%. Dat wil zeggen: je betaalt bij veel aanbieders nog een totaalprijs voor zonnepanelen, inclusief het benoemde btw-tarief. Die 21% btw staat doorgaans apart vermeld op de offerte en factuur. In de zes maanden na het jaar van de investering in zonnepanelen mag je de 21% btw terugvragen. Dat doe je via het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders', en door aan te geven dat je meedoet aan de kleine-ondernemersregeling (KOR). 

In de praktijk blijkt het proces voor het terugvragen van btw op zonnepanelen lastig en tijdrovend, terwijl het voor de consument doorgaans over aanzienlijke bedragen gaat. De introductie van het btw-nultarief op zonnepanelen vanaf 1 januari 2023 moet vooral zorgen voor transparantie en meer gemak voor de consument.

administratie

“Vooral bij leveranciers en installateurs kritiek op btw-nultarief zonnepanelen”

Btw-nultarief moet nog door Eerste Kamer worden goedgekeurd

Voordat het Belastingplan 2023 en het btw-nultarief op zonnepanelen definitief worden, moeten de plannen nog door de Eerste Kamer worden geloodst. Het overgrote deel van de Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd met de plannen, en ook in de Eerste Kamer houdt men rekening met ‘groen licht’. Niet iedereen staat positief tegenover het btw-nultarief. Zo zou een deel van de installateurs bij de aankoop van materialen standaard rekening houden met de btw-gelden, en zou het versneld doorschakelen naar een btw-nultarief op zonnepanelen voor cashflow-problemen zorgen.  

Een transparante prijs voor zonnepanelen

Het komen te vervallen van de 21% btw op zonnepanelen levert de consument met name administratieve voordelen op. Er verandert met het 0%-tarief echter wel één en ander voor jou als nieuwe eigenaar:

  • Je hoeft geen btw meer terug te vragen;
  • Wel ben je een btw-ondernemer, omdat je energie blijft terugleveren aan het energienet; 
  • Is de jaaromzet lager dan €1.800, dan hoef je jezelf niet aan te melden. Dit geldt voor de meerderheid van de particulieren;
  • Ligt het vermogen van de zonnepanelen installatie onder de 10.000 Wattpiek, dan zit je vrijwel altijd goed;
  • Komt de jaaromzet hoger te liggen dan €1.800? Dan moet je jezelf wél aanmelden als btw-ondernemer en btw-aangifte doen. Je meldt je dan aan voor de kleine-ondernemersregeling (KOR). 

Dankzij de invoering van het 0%-tarief op zonnepanelen zal verder meer transparantie in de prijsstelling moeten ontstaan. Daarmee wil de overheid consumenten verder stimuleren om zonnepanelen te nemen. Het wetsvoorstel wordt 12 en 13 december nog besproken in de Eerste Kamer.