Naar nieuwsoverzicht

Wesselink Kozijnen draagt bij aan de weg naar een circulaire stad

15 november 2023

Met ruim 50 jaar ervaring in het produceren van hoogwaardige houten kozijnen heeft Wesselink Kozijnen niet alleen vakmanschap in zijn fundamenten, maar ook een sterke toewijding aan duurzaamheid. Als partner in het consortium dat de prijsvraag 'Op weg naar een Circulaire Stad' van de gemeente Amsterdam heeft gewonnen, draagt Wesselink Kozijnen bij aan innovatieve projecten die de weg naar een circulaire stad mogelijk maken. 

circulaire stad

De circulaire stad

Een circulaire stad is een stedelijke omgeving waarin duurzaamheid, hergebruik en minimalisering van afval centraal staan. In een circulaire stad wordt gestreefd naar het sluiten van kringlopen, waarin materialen en grondstoffen continu worden hergebruikt en gerecycled. Het doel is om de impact op het milieu te minimaliseren en een veerkrachtige, efficiënte stedelijke infrastructuur te creëren. Dit omvat niet alleen duurzaam bouwen en efficiënt gebruik van energie, maar ook het heroverwegen van consumptiepatronen, recycling en afvalbeheer. Hierin kunnen de kozijnen van Wesselink Kozijnen een belangrijke rol spelen.

In een circulaire stad worden innovatieve oplossingen geïmplementeerd om de lineaire 'neem-produceer-verwijder' benadering te vervangen door een 'reduceer-hergebruik-recycle' mentaliteit. Het streven is naar een stad waarin ecologische, sociale en economische duurzaamheid hand in hand gaan en waarin de kwaliteit van leven voor de inwoners centraal staat.

Wesselink Kozijnen als partner op weg naar een circulaire stad

Wesselink Kozijnen heeft een bijzondere rol opgeëist in het streven naar een circulaire stad. Met ervaring in het vervaardigen van houten kozijnen, heeft het bedrijf niet alleen vakmanschap in zijn genen, maar ook een stevige toewijding aan duurzaamheid.

Wesselink Kozijnen heeft reeds zijn stempel gedrukt op duurzame projecten in Amsterdam en is partner in het ambitieuze consortium, dat de prijsvraag 'Op weg naar een Circulaire Stad' van de gemeente Amsterdam heeft gewonnen. Het consortium, geleid door Hemubo, heeft als doel praktijkervaring op te doen in circulair bouwen, met als speerpunt het verminderen van afval uit renovatieprojecten.

Circulair kozijnen van Wesselink Kozijnen

Wat maakt Wesselink Kozijnen uniek in deze reis naar een circulaire stad? Het bedrijf combineert vakmanschap met geavanceerde technieken om houten kozijnen te produceren voor zowel kleine als grootschalige projecten. Hun betrokkenheid bij het consortium is niet alleen een zakelijke keuze; het is een toewijding aan het verminderen van de ecologische voetafdruk.

In samenwerking met Stadgenoot, Hemubo, A. Van Liempd Sloopbedrijven, en Hermans Glas en Wesselink Kozijnen, ontstond het idee van een circulair kozijn. Dit kozijn wordt vervaardigd uit hergebruikt hout, een krachtige stap richting het verminderen van de immense hoeveelheden hout- en glasafval die jaarlijks worden gegenereerd.

Erik Bottema, een vertegenwoordiger van het consortium, benadrukt de potentie van deze aanpak: "Jaarlijks wordt er in Nederland 360 miljoen kilogram hout en 115 miljoen kilogram glas gesloopt. Dat staat gelijk aan de CO2 uitstoot van meer dan 70 duizend Nederlanders."

De circulaire toekomst 

Het is in dit streven naar circulariteit dat Wesselink Kozijnen niet alleen een leverancier is, maar een partner met een visie. De projecten van het consortium getuigen niet alleen van innovatie, maar ook van een gezamenlijke toewijding aan een duurzame en veerkrachtige stad. Wesselink Kozijnen, met zijn rijke geschiedenis en moderne benadering, speelt een sleutelrol in de transformatie naar een circulaire toekomst voor Amsterdam.

 

Door: Partnerartikel