Naar nieuwsoverzicht

Welke isolerende maatregelen zijn het meest toegepast in woningen?

26 januari 2024

Vandaag de dag zijn bijna alle huishoudens ervan doordrongen: isolatie in de woning is onmisbaar. We willen de energierekening laag houden, en soms ook nog een beetje aan het milieu denken. Dat laatste is voor veel mensen trouwens niet de hoofdreden om te isoleren. Vaak gaat het in de eerste plaats om bezuinigingen op de gasrekening. Naast de installatie van warmtepompen, zonnepanelen en elektrische boilers, zijn huizen vooral als eerste aan de beurt op isolatie gebied. Welke maatregelen het vaakst worden genomen, lees je in dit artikel.

isolatiemateriaal

Dakisolatie met stip op nummer 1

Vrijwel alle geïsoleerde woningen worden als eerste voorzien van dakisolatie. Dit is een karweitje dat handige mensen vaak ook zelf kunnen doen. Het kost je soms een paar dagen werk, maar dat scheelt enorm in de portemonnee. Schuine daken van steenwol voorzien is een maatregel die een aanzienlijk rendement oplevert, gezien het feit dat warmte altijd opstijgt. En dus via het dak ontsnapt.

Spouwmuur na-isoleren

Veel woningbezitters weten inmiddels dat de spouwmuur in oudere woningen enkel uit lucht bestaat. Daarom zijn er al heel veel spouwmuren voorzien van een na-isolatie pakket. Dit waren eerst vaak vlokken glas- of steenwol, maar tegenwoordig kiest men ook steeds vaker voor PIR korrels met een beetje lijm. Die hebben een betere isolerende eigenschappen en het nazakken is hierbij eigenlijk niet meer aan de orde.

Kunststof kozijnen en HR++ glas

Kunststof kozijnen, daar kun je eigenlijk niet meer omheen. Hier kiezen mensen om twee redenen graag voor. Natuurlijk vanwege de isolerende waarde, maar ook vanwege het feit dat er dan geen schilderwerk meer is. Want dat kost iedere vijf jaar ook steeds weer een pak geld. Het Kozijnenhuis weet dat ook, en vertelt ons dat mensen steeds vaker vlak voordat een schilderbeurt nodig is, besluiten om de kozijnen te vervangen. Daarbij wordt ook direct HR++ glas geplaatst, zodat er veel minder warmteverlies is. Hierbij is het zelfs lonend om thermopane glas uit de jaren 90 te vervangen. Het rendement is in de jaren zoveel verbeterd, dat het uit kan.

Vloerisolatie

Op de laatste plaats komt vloerisolatie. Dat komt omdat dit nog vaak onderschat wordt. En het rendement is naar verwachting lager dan bij de hiervoor genoemde maatregelen. Heb je een kruipruimte, dan is de isolatielaag relatief eenvoudig aan te brengen. Maar je ziet er naderhand natuurlijk niets van, dus misschien speelt dat ook wel mee. Wie zal het zeggen?

Subsidieregelingen

Heb je zelf verbouwplannen, of denk je eraan om isolatie aan te brengen in je woning? Zoek een goede aannemer, zodat je verzekerd bent van kwaliteit. Vergeet dan zeker niet om ook naar de subsidiemogelijkheden te kijken! Vrijwel alle gemeenten bieden dit aan, en er zijn ook landelijke regelingen. Het zou jammer zijn om geld te laten liggen.

 

Door: Advertorial