Naar nieuwsoverzicht

Wat is een opeethypotheek?

13 december 2022

PARTNERCONTENT - Je ziet het dagelijks in je werk en waarschijnlijk merk je het ook aan de WOZ-waarde van je eigen woning. Door het steeds verder stijgen van de huizenprijzen, hebben veel Nederlanders overwaarde. In de meeste gevallen merk je daar pas iets van als je je woning gaat verkopen. De overwaarde wordt dan gebruikt voor de nieuwe woning of kan vrij worden besteed, mits je niet binnen 3 jaar een andere woning koopt. Het is echter ook mogelijk om de overwaarde tussentijds op te nemen, én vrij te besteden. Dat kan met de opeethypotheek.

Zo werkt een opeethypotheek

Een opeethypotheek wordt ook wel een verzilverhypotheek genoemd. De overwaarde uit je woning kan dus worden opgenomen en vrij worden besteed. Het bedrag wordt maandelijks of in één keer op je rekening gestort. De opeethypotheek is een aflossingsvrije hypotheek. Er wordt rente in rekening gebracht.

Die rente hoef je alleen niet iedere maand te betalen, maar wordt, net als het opgenomen bedrag, bij de hypotheekschuld opgeteld. Daardoor wordt de schuld iedere maand hoger en de overwaarde lager. Omdat de overwaarde van de woning wordt opgegeten, wordt dit een opeethypotheek genoemd.

Opeethypotheek

Wanneer kom je aanmerking voor deze hypotheek?

Een opeethypotheek is niet voor iedereen weggelegd. Als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt of nadert, komt deze hypotheekvorm in beeld. Indien je je pensioeninkomen wilt aanvullen, is dit een interessante optie. Er zijn banken die de AOW-leeftijd van 67 jaar aanhouden. Andere banken bieden de opeethypotheek al aan mensen van 57 jaar aan.

Verder stelt de bank als eis dat je maandlasten lager worden en de overwaarde die op de woning zit opgenomen kan worden. Veel mensen hebben overwaarde, zeker als ze de woning al lang geleden gekocht hebben. Toen lagen de prijzen immers veel lager. Daarnaast is waarschijnlijk al een groot deel van de hypotheek afgelost.

Hoe zit het met de rente?

Zoals gezegd moet er bij een opeethypotheek alleen rente worden betaald, maar dus niet iedere maand. De rente wordt opgeteld bij de hypotheekschuld. De rente ligt wel een stukje hoger dan de rente die je bij een reguliere aflossingsvrije hypotheek zou betalen. Dit komt omdat het risico voor de bank groter is. De hypotheekschuld wordt namelijk iedere maand hoger.

De voor- en nadelen van een opeethypotheek

De voordelen van een opeethypotheek heb je al een beetje meegekregen. Het vrijgekomen bedrag mag vrij worden besteed. Je maandelijkse lasten blijven laag, omdat de rente en aflossing bij de hypotheekschuld worden opgeteld. Ook kan een opeethypotheek worden afgesloten als het pensioeninkomen te laag is om een hypotheek af te sluiten.

Een nadeel van de opeethypotheek is dat de schuld hoger wordt, waardoor je uiteindelijk minder overwaarde hebt. Daarnaast is de rente hoger. En er zit bij sommige geldverstrekkers een grens aan het ‘opeten’. Dan moet de woning worden verkocht als er 50% van de overwaarde is opgenomen.