Naar nieuwsoverzicht

Wat gebeurt er met jullie koophuis na een scheiding?

25 mei 2024

Bij een scheiding komt naast verdriet ook veel regelwerk kijken. Zeker als jullie samen een koophuis hebben, is het belangrijk om goed samen alle zaken te regelen om zo heel wat financiële schade te voorkomen. Jullie hebben meerdere opties: jullie kunnen beiden verhuizen of een van jullie kan in het huis blijven wonen. We vertellen je meer over wat de mogelijkheden zijn en wat hierbij allemaal komt kijken.

 huis verkopen

Optie 1: jullie verkopen het huis

Dit is voor de meeste mensen de minst ingewikkelde optie. Door het huis te verkopen en beiden op zoek te gaan naar een nieuw huis, worden de eventuele overwaarde en restschuld naar afspraak verdeeld. Jullie sluiten hierna beiden een nieuwe, eigen hypotheek af of gaan een eigen huis huren. Het bedrag dat jullie individueel kunnen lenen voor een hypotheek zal waarschijnlijk verschillen met het bedrag dat jullie samen konden lenen. Benieuwd wat er mogelijk is? Je kunt verschillende aanbieders van een hypotheek vergelijken, waarbij je gelijk ziet wat het bedrag is dat je kunt lenen en de bijbehorende rente.

Optie 2: één van beide blijft in het huis wonen

Als jullie allebei eigenaar zijn van het huis en één wil hier na de scheiding blijven wonen, dient deze persoon de ander uit te kopen. Bij deze optie komt veel kijken, want wie blijft er in het huis wonen? En, lukt het financieel om de ander uit te kopen?  Je moet eerst het bedrag bepalen dat de uitkoper aan de uitgekochte moet betalen. Marga Lankreijer-Kos, expert hypotheken bij Independer: “Dit hangt af van de huidige waarde van het huis. Deze waarde kunnen jullie samen bepalen, maar om onenigheid en een naheffing van schenkbelasting te voorkomen, kan verstandig zijn om het huis te laten taxeren.”

Uitgekocht door de ex-partner?

Degene die uit het huis vertrekt, ontvangt soms een flinke som geld na het uitkopen. Vooral als het huis vanaf de tijd dat jullie hem hebben gekocht fors meer waard is geworden. In principe kan het ontvangen geld op elke manier besteed worden. Toch zitten hier soms nog enkele haken en ogen aan. Heb je geld ontvangen van je ex-partner en ben je van plan om binnen drie jaar een nieuwe woning te kopen? Dan kan het verstandig zijn om het ontvangen geld tot die tijd opzij te zetten. Als je het geld uitgeeft aan iets anders en je koopt een nieuw huis binnen deze tijd, mag je over dat bedrag in je nieuwe hypotheek geen rente meer aftrekken.

Koop je minimaal 3 jaar geen nieuw huis? Dan vervalt deze regel. Als je wil, kan het geld dan besteden naar wens. Lankreijer-Kos: “Weet je nog niet zeker of je op termijn toch een huis wil kopen, kan het toch slim zijn om het geld apart te houden, zodat je dat in je nieuwe huis kunt investeren. Let wel op dat je boven de 57.000 euro vermogensbelasting moet betalen.”

Optie 3: jullie blijven beide eigenaar

Dit klinkt misschien gek, maar in praktijk komt het nog weleens voor. Wanneer het niet lukt om de ander uit te kopen, maar de persoon toch in het huis wil blijven wonen, kan de ex-partner er soms akkoord mee gaan om beide eigenaar te blijven. Bijvoorbeeld als jullie samen kinderen hebben en jullie graag willen dat deze in het ouderlijk huis blijven wonen. Het is belangrijk om in dit geval samen goede afspraken te maken over hoe jullie dit precies aanpakken.  

Goede afspraken bij een scheiding

Al is het natuurlijk niet leuk, toch is het belangrijk om met elkaar na de scheiding goede afspraken te maken. Wie blijft er in het huis wonen? En wat is het bedrag dat nodig is om de ander eventueel uit te kopen? Door alles goed te regelen, kunnen jullie des te sneller je eigen leven oppakken.

 

Door: Partnerartikel