Naar nieuwsoverzicht

Waar moet je rekening mee houden in een nieuwbouwhuis?

15 november 2022

PARTNERCONTENT - Bij het laten bouwen van een huis komt net iets meer kijken dan bij het kopen van een bestaand huis. Toch hebben veel mensen er een voorkeur voor: alles is fris en nieuw, er is (bijna) geen sprake van onderhoud en je kunt veel invloed uitoefenen op het ontwerp. Realistische verwachtingen zijn echter belangrijk bij het kopen en betrekken van een nieuwbouwhuis om teleurstellingen en onverwachte kosten te voorkomen. Daarom delen we in deze blog een aantal belangrijke aandachtspunten. 

De beveiliging

Vooral bij een nieuw huis duurt het even voordat het vertrouwd aanvoelt. Geluiden in huis zijn je nog onbekend en ook de gezichten van de mensen op straat zeggen je nog niet zo veel. Een alarmsysteem kan in deze fase helpen om toch enige gemoedsrust te ervaren als je alleen thuis bent of ligt te slapen. Ook biedt het bouwen van een nieuwbouwwoning je de mogelijkheid om van je nieuwe onderkomen een veilige plek te maken. Voorzie ramen en deuren direct van gecertificeerde sloten, breng buitenverlichting aan en installeer beveiligingscamera’s.

Nieuwe woning Unive


De volgorde van klussen

Naast het aanbrengen van een alarmsysteem in huis, is het ook belangrijk om stil te staan bij de volgorde waarin je klussen gaat of laat oppakken. Want waar moet je nou beginnen met klussen? Het beste is om een kluslijst te maken met een omschrijving wat er in welke ruimte moet gebeuren. Pak bijvoorbeeld eerst het installatiewerk in de keuken aan, schilder daarna alle trappen en muren en eindig met het leggen van de vloeren.

Vocht in je nieuwbouwhuis

Tijdens de bouw van je huis zijn de muren maandenlang blootgesteld aan de elementen. Hierdoor zit je huis vol vocht. Dit kan ervoor zorgen dat er lelijke beschadigingen ontstaan als je direct een vloer gaat leggen of een wand gaat stucen. Laat je deze klussen echter uitvoeren door professionals? Dan zullen ze eerst een vochtmeting doen om te kijken of ze veilig hun werk kunnen doen. Daarnaast is het aan te raden om je woning geleidelijk te laten drogen. Dit kan door de thermostaat de eerste week op 17 graden te zetten en deze daarna per week een graad op te hogen, tot 20 graden. 

De vele kostenposten

Een nieuwbouwhuis valt vaak duurder uit dan verwacht, wat veel stress kan veroorzaken. Een duidelijk overzicht met alle kostenposten maken kan echter een hoop zorgen wegnemen. Je weet immers precies hoe duur alles zal zijn en hoeveel geld er overblijft. Reserveer daarnaast een aardig bedrag voor onvoorziene kosten. Tijdens de bouw van een woning gaat altijd wel iets mis of kapot, waardoor de rekening hoger wordt dan beoogd.