25 augustus 2022
PARTNERCONTENT - Als je zelf niet de vakkennis hebt om een verbouwing uit te voeren, ga je waarschijnlijk op zoek naar een aannemer. Helaas zijn er situaties waarin aannemers wel de rekening sturen, maar de klus niet (naar behoren) volbrengen. Hoe zorg je ervoor dat jij niet in die situatie belandt, of met andere woorden: hoe kies je een goede aannemer voor je verbouwing? We geven een aantal tips die daaraan kunnen bijdragen.
Belangrijk is om te kiezen voor een aannemer die aangesloten is bij een keurmerk, zoals Bouwgarant, SWK of Woningborg. Dit keurmerk biedt jou als klant de garantie dat wanneer jouw aannemer tijdens de klus failliet gaat een andere aangesloten aannemer de verbouwing overneemt. Het is ook wijs om te checken of de beoogde aannemer is aangesloten bij de Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw. Op deze website zie je bij elk bouwbedrijf of het is aangesloten bij een van bovenstaande en andere partijen, keurmerken en garantielabels. Het geeft je als klant meer houvast in het geval van meningsverschillen en juridische conflicten met de aannemer over de verbouwing.
Het is ook verstandig om te vragen of de aannemer in het bezit is van het VCA certificaat. Partijen die zichzelf serieus nemen, hebben dit doorgaans wel, omdat dit bij steeds meer opdrachten als eis wordt gesteld. Het VCA-certificaat toont aan dat het bedrijf werkt met oog voor veiligheid, gezondheid en het milieu. De werknemers van zo’n bedrijf hebben dan ook een VCA-cursus doorlopen via bijvoorbeeld VCANederland.nl en weten hoe ze met de risico’s die bij hun werkzaamheden komen kijken moeten omgaan. Zo kan ook worden voorkomen dat het milieu verontreinigd wordt tijdens de werkzaamheden en jij daar door buren op aangekeken wordt.
Het kan een goede keuze zijn om voor een aannemer uit de regio te kiezen; je kunt in de zoektocht naar jouw ideale aannemer dat filter aanzetten op deze site. Niet alleen bespaar je daardoor op diens reiskosten, maar het heeft ook als belangrijk voordeel dat de aannemer in kwestie een reputatie in de regio heeft hoog te houden. Klanten die slechte verhalen verspreiden in een regio waar de aannemer zelden actief is, zijn lang niet zo hinderlijk als klanten die dat doen binnen de regio waar de aannemer wél veel actief is. De kans is dus groter dat de aannemer goed werk wil leveren als hij binnen zijn ‘eigen’ regio een klus uitvoert.
Werk je met een architect voor je verbouwing? Dan kun je een beroep doen op diens ervaring met aannemers; extra praktisch als deze expertises al ervaring hebben met elkaar. Vraag de architect om je een of meerdere aannemers aan te raden waar hij of zij goede ervaringen mee heeft gehad in het verleden en check dan meteen de feedback van eerdere klanten op de prestaties van deze partijen via de zoekfunctie op deze site.
Het type klussen dat een aannemer kan uitvoeren loopt flink uiteen. Niemand kan overal evenveel verstand van hebben en even ervaren in zijn. Ook aannemers hebben zo hun specialisaties en die vind je in de presentaties van de aannemers op deze site. Kies voor een aannemer die veel ervaring heeft met de klussen waarvoor jij een aannemer zoekt, zodat je weet dat je iemand hebt die weet wat hij doet en dit routinematig kan uitvoeren. Dat kan ook nog eens schelen in de tijd die er nodig is voor de klus.
Ga in ieder geval nooit zomaar met iemand in zee. Doe je huiswerk goed en neem je tijd om de juiste aannemer te vinden waar jij je vertrouwen én geld aan durft te geven.