Naar nieuwsoverzicht

Veilig werken in de isolatiebranche: Waar je op moet letten

25 september 2024

Werken in de isolatiebranche brengt specifieke veiligheidsrisico's met zich mee, die variëren van blootstelling aan gevaarlijke stoffen tot het werken op hoogte. Of je nu werkt aan het isoleren van woningen, bedrijfsgebouwen of industriële locaties, het naleven van veiligheidsmaatregelen is essentieel om ongelukken en gezondheidsproblemen te voorkomen. In deze blog bespreken we de belangrijkste punten voor veilig werken in de isolatiebranche en hoe je de risico's kunt beperken.

veiligheisdmaatregelen

1. Gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)

Bij het werken met isolatiemateriaal, zoals glaswol, steenwol of PUR-schuim, is het van groot belang om de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Deze materialen kunnen kleine deeltjes of chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid als ze worden ingeademd of in contact komen met de huid. De juiste PBM’s helpen om deze risico’s te minimaliseren.

  • Ademhalingsbescherming: Een stofmasker of ademhalingsapparaat is noodzakelijk bij het werken met isolatiematerialen die kleine vezels of chemische dampen afgeven.
  • Handschoenen: Isolatiematerialen kunnen de huid irriteren, dus zorg voor stevige werkhandschoenen die je handen beschermen.
  • Oogbescherming: Draag altijd een veiligheidsbril om te voorkomen dat kleine deeltjes of chemische stoffen in je ogen terechtkomen.
  • Beschermende kleding: Lange mouwen, broeken en eventueel een overall zijn essentieel om je huid volledig te beschermen tegen isolatiemateriaal.

2. Voorkom blootstelling aan gevaarlijke stoffen

Bij isolatiewerkzaamheden kunnen werknemers worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, zoals asbest (bij oudere gebouwen) of chemische dampen van isolatieschuim. Het is belangrijk dat je de juiste voorzorgsmaatregelen treft om deze blootstelling te minimaliseren.

Voordat je met een isolatieproject begint, moet je de werkplek zorgvuldig inspecteren om te zien of er gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. In het geval van asbest is het verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor veilige verwijdering. Bij het gebruik van chemische isolatiematerialen moet je de ventilatie van de ruimte optimaliseren om inademing van schadelijke dampen te voorkomen.

3. Zorg voor goede ventilatie

Bij het aanbrengen van bepaalde isolatiematerialen, zoals PUR-schuim, kunnen chemische dampen vrijkomen die schadelijk zijn als ze worden ingeademd. Het is daarom cruciaal om de ruimte waarin je werkt goed te ventileren. Dit kan door ramen en deuren open te zetten of door gebruik te maken van ventilatoren.

In sommige gevallen, zoals bij het isoleren van kruipruimtes, kan natuurlijke ventilatie onvoldoende zijn. Zorg in dat geval voor mechanische ventilatiesystemen om de luchtstroom te verbeteren en de concentratie van gevaarlijke stoffen te verlagen.

4. Voorkom oververhitting en uitputting

Het werken in afgesloten ruimtes of bij hoge temperaturen, zoals op zolders of in kruipruimtes, kan leiden tot oververhitting en uitputting. Dit is vooral een risico in de zomermaanden wanneer de temperaturen hoog kunnen oplopen. Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt, voldoende water drinkt en vermijd langdurige blootstelling aan extreme hitte.

In situaties waarin je langdurig in een warme omgeving moet werken, is het belangrijk om je activiteit te spreiden over de dag en waar mogelijk in de koelere ochtenduren te werken. Dit helpt om uitputting en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Meer weten over wat je kunt doen om het veilig te houden? Bekijk de Arbotechniek APP voor installatie- of isolatiebranche

 

Door: Advertorial