Naar nieuwsoverzicht

VCA VOL: Onmisbaar veiligheidsdiploma voor leidinggevenden en zzp’ers in de bouw

10 juli 2024

In de bouw of andere risicovolle branches is veilig werken belangrijker dan ooit. Bouwprojecten worden steeds complexer, groter en technisch uitdagender. Dat gaat gepaard met extra risico’s. Een hoge mate van veiligheidsbewustzijn en strikte veiligheidsmaatregelen zijn nodig om ongevallen en incidenten te voorkomen. Als leidinggevende of zzp’er in de bouw heb je een belangrijke rol in het waarborgen van veiligheid op de werkplek. Er wordt van je verwacht dat je verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid van de werkomgeving en de werknemers die er werken. Op die manier lever je een bijdrage aan een veilige en productieve werkomgeving. Met minder ongevallen en een hogere tevredenheid onder werknemers tot gevolg. Het VCA VOL diploma reikt je de kennis aan om invulling te geven aan die rol. Dat maakt het een onmisbaar diploma voor leidinggevenden.

VCA

Wat is VCA?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het is een lijst met aandachtspunten en werkmethodes op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. De VCA checklist is opgesteld voor bedrijven waarvan werknemers actief zijn in risicovolle omgevingen of waar werknemers risicovolle werkzaamheden verrichten. Het doel van VCA? Ervoor zorgen dat iedereen in een veilige en gezonde omgeving werkt. Met een VCA diploma laat jij zien dat je kennis hebt van de aandachtspunten en werkmethodes in de checklist.

Waar staat VOL voor?

VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Het VOL diploma richt zich dus op leidinggevenden. Naast het VCA VOL diploma bestaat ook het diploma VCA Basis. Dat diploma is geschikt voor uitvoerend medewerkers. Zzp’ers dienen als zelfstandig opererende professional het VCA VOL diploma te behalen. 

Waarom is het belangrijk een VCA diploma te hebben?

Met een VCA diploma laat je zien dat je veilig en gezond werken belangrijk vindt en dat je bereid bent je aan regels en richtlijnen te houden. Het VCA VOL diploma laat ook zien dat jij weet hoe je veiligheid bij anderen stimuleert. Een belangrijke vaardigheid van een leidinggevende.

Het hebben van een VCA diploma is officieel niet verplicht, maar wel steeds vaker de norm. Bedrijven kunnen het echter wel verplicht stellen. Zij moeten ook voldoen aan de richtlijnen van VCA. En kiezen er dan ook voor hun werk uit te besteden aan onderaannemers met een VCA certificaat. 

Hoe behaal ik het VCA VOL diploma?

Je behaalt je diploma als je slaagt voor het VCA VOL examen. Ter voorbereiding op dat examen kun je een cursus volgen. Klassikaal of online. Net wat bij je past.

Kies je voor een klassikale cursus dan combineer je de cursus en het examen op 1 dag. Voorafgaand aan die dag bestudeer je online een voorbereidingsmodule. Gedurende de dag doe je kennis op en aan het eind van de dag wordt deze direct getoetst in het examen. Ben je geslaagd? Dan ontvang je het digitale diploma dat 10 jaar geldig is!

Inhoud van de cursus VCA VOL

De cursus VCA VOL behandelt de volgende onderwerpen:

  • Werkzaamheden goed voorbereiden
  • Werkzaamheden veilig uitvoeren
  • Beheersen van gevaren
  • Handelen bij ongevallen en incidenten
  • Stimuleren van veilig en gezond werken binnen organisaties

De cursus voldoet aan de eind- en toetstermen die opgesteld zijn door de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) en leidt op tot het officiële examen VCA VOL (VOL-VCA).

Schrijf je in voor de cursus bij VGMbox

Interesse in een klassikale of online VCA VOL-cursus? Met 30 cursuslocaties, meer dan 120 examenlocaties in Nederland en een uitgebreide online cursus haal je je diploma waar en wanneer je maar wilt. En bij VGMbox volg je de cursus ook nog eens tegen de beste prijzen.
Meld je snel en eenvoudig aan op vca-cursus.com. Kies je voor een online cursus? Dan kun je vandaag al aan de slag. 

Heb je veel ervaring in de bouw en vraag je je af of je wel een cursus nodig hebt? Op vca-cursus.com kun je gratis een VCA VOL proefexamen maken. Zo zie je direct of je klaar bent voor het examen.

 

Door: Partnerbijdrage