Naar nieuwsoverzicht

Van zon tot stroom: Simpel stappenplan voor het installeren van zonnepanelen

20 september 2023

Duurzaamheid is meer dan een trend in 2023; het is een noodzaak. Als u erover denkt om uw steentje bij te dragen, kunnen zonnepanelen een uitstekende optie zijn. Maar hoe gaat u precies te werk? Van offerte tot installatie, dit stappenplan leidt u door het hele proces, inclusief een overzicht van de corresponderende kosten en handige tips.

zonnepanelen2

1. Oriëntatie en onderzoek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat u contact opneemt met installateurs, is het belangrijk om uw situatie goed in kaart te brengen. Hoeveel energie verbruikt uw huishouden? Welke vorm en hellingshoek heeft uw dak? Al deze factoren spelen een rol bij de effectiviteit en kosten van de zonnepanelen.

2. Vraag offertes aan

Nu u een algemeen idee heeft van wat u nodig heeft, is het tijd om offertes aan te vragen. Let op dat offertes naast de zonnepanelen kosten ook installatiekosten, onderhoud en eventuele garanties vermelden. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

3. Vergelijk en kies

Een goede vergelijking kan u veel geld besparen. Kijk dus niet alleen naar de kosten van zonnepanelen, maar ook naar de kwaliteit en garantievoorwaarden. Ga in gesprek met de aanbieders en stel vragen. Uiteindelijk kiest u de offerte die het beste bij uw situatie past.

4. Vraag vergunningen aan

In sommige gevallen is een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen. Informeer bij uw gemeente naar de regelgeving en volg indien nodig de stappen om een vergunning aan te vragen.

5. Plan de installatie

Na goedkeuring is het tijd om een installatiedatum te prikken. De installatie zelf duurt meestal niet langer dan een dag. Zorg ervoor dat het dak toegankelijk is en dat eventuele obstakels zijn verwijderd.

6. Na de installatie

Eenmaal geïnstalleerd is het van belang om uw zonnepanelensysteem goed te monitoren. Sommige installateurs bieden een app waarmee u de opbrengst in realtime kunt volgen. Ook is het verstandig om het systeem jaarlijks te laten controleren.

7. Geniet van duurzame energie

Gefeliciteerd, uw huis is nu een kleine energiecentrale! Door zelf duurzame energie op te wekken, bespaart u niet alleen op de energierekening maar draagt u ook bij aan een beter milieu.

Kosten overzicht 

Volgens de laatste gegevens kan een gemiddeld huishouden met zonnepanelen jaarlijks tot 650 euro besparen op de energiekosten. Zelfs met de initiële kosten van zonnepanelen meegerekend, is de terugverdientijd vaak tussen de 6 en 8 jaar. Daarbij komt dat de meeste systemen een levensduur hebben van minimaal 25 jaar, wat het een uitstekende investering maakt.

Extra tips voor een soepele overgang naar zonnepanelen:

1. Subsidies en belastingvoordelen: Informeer naar de mogelijkheden voor subsidies of belastingvoordelen om de kosten te drukken. Verschillende gemeentes en de landelijke overheid bieden financiële prikkels aan om over te stappen op duurzame energie.

2. Verzekering: Controleer of uw huidige opstalverzekering de zonnepanelen dekt of dat u deze moet aanpassen. Het is een goede manier om u in te dekken tegen mogelijke schade en het prijskaartje van de zonnepanelen te beschermen.

3. Energiemeter: Als u overstapt op zonnepanelen, is het ook raadzaam om een slimme meter te installeren. Deze meet niet alleen uw energieverbruik maar ook de teruggeleverde stroom, zodat u precies weet hoeveel u bespaart.

 

Door: Partnerbijdrage