Naar nieuwsoverzicht

Vakmanschap, wat is dat eigenlijk?

4 juli 2016

wordle 2

Een derde onderwerp waarop je een aannemer kunt beoordelen is Vakmanschap. Dat is misschien wel de lastigste. Hoe kun je als consument beoordelen of een aannemer vakmanschap levert? Veel van het echte vakmanschap is als de aannemer vertrekt niet meer te zien omdat hij alles netjes heeft afgewerkt en weggewerkt. Je kunt ook pas na jaren merken dat de serre toch niet recht (meer) staat of dat de dakkapel bij de volgende El Nino gelukkig nog steeds waterdicht blijkt terwijl je buren met emmers in de weer zijn. Een lastige dus.

Hoe herken je de vakman?

Een manier om te checken of een aannemer ook een vakman is, is te vragen naar keurmerken, certificaten en garanties. Een diploma is niet zaligmakend maar wel een indicatie. Vraag ook om een uitleg van wat hij gaat doen, waarom en hoe. Als je doorvraagt merk je snel genoeg of de aannemer verstand van zaken heeft of niet. En je kunt natuurlijk kijken op Bouwnu.nl wat andere klanten van de aannemer vonden. Misschien ken je zelf ook wel andere klanten van deze aannemer en heb je al werk van hem gezien. Een aanbeveling van familie of vrienden kan heel waardevol zijn.

Vakmanschap

Vinger aan de pols

Het is altijd verstandig om een vinger aan de pols te houden tijdens je project. Wat gebeurt er allemaal? Gaat het volgens planning? Zit iets onverwacht tegen? Hoe wordt dat opgelost? Als je bijvoorbeeld leidingen hebt laten aanleggen of verleggen, maak dan de afspraak dat je samen kijkt hoe het gedaan is voordat alles mooi wordt weggewerkt. Je ziet dan zelf hoe de leidingen lopen (handig als je een schilderijtje op wilt hangen), hoe alles is aangesloten en of er niets lekt. Als je helemaal klaar bent moet je er niet aan denken dat je mooie vloer, je gezellige behang of je fijne gordijnen weer moeten wijken voor een spoedreparatie. 

Een likje verf kan een groot verschil maken!

Het vakmanschap druipt er niet vanaf

Voor jou als consument is juist de zichtbare afwerking makkelijk te beoordelen. Sluiten de ramen en deuren netjes? Is er niets beschadigd? Zitten er geen druipers in de verf? Voor een aannemer is vaak het werk achter (of onder) de verf het vakwerk. Het oplossen van de niet haakse hoek zodat je droomkeuken er zonder problemen in past. Leidingen zo aanleggen dat je minder nodig hebt. Het verfje om het ‘af te maken’, dat is voor de aannemer misschien wel minder uitdagend.

Innerlijk en uiterlijk zijn even belangrijk

Kortom: De les die wij hieruit halen is dat je als consument niet alleen naar het uiterlijk moet kijken en dat je als aannemer de kracht van een mooie afwerking niet moet onderschatten.