Naar nieuwsoverzicht

Nog heel wat huizen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd

7 oktober 2024

In Nederland worden nieuwe huizen vandaag de dag opgeleverd met uitstekende isolatie van dak, vloer en spouwmuren. Maar veel oudere woningen zijn nog niet goed geïsoleerd. Deze huizen hebben een energielabel van C en lager. De huidige eigenaren staan voor de taak om hun woning energiezuinig te maken. Dat kan een hele klus zijn waar een flink prijskaartje aan hangt. Gelukkig zijn er mogelijkheden voor subsidie voor particulieren.

isolatie

In stappen je huis energiezuiniger maken

Veel mensen schrikken als ze laten berekenen wat het kost om hun huis te laten verduurzamen. Isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp, er rolt al snel een prijsopgave uit van enkele tienduizenden euro’s. Veel huiseigenaren schrikken hiervoor terug en laten het dan maar helemaal afweten. Terwijl starten met spouwmuur isolatie bijvoorbeeld een hele goede stap is die je kunt zetten. Niet alles hoeft tegelijk. Je kunt de verduurzaming van je woning ook in stappen doen zodat je vervolgens weer kunt sparen om de volgende stap te zetten. Soms kun je bij de koop van een woning extra lenen als het geld bedoeld is voor verduurzaming.

Isolatie van huurwoningen

Woningcorporaties, investeerders en particuliere verhuurders staan ook voor een belangrijke taak. Zij moeten in veel gevallen meerdere woningen verduurzamen. Bij meerdere huizen vloer isolatie laten doen kost soms honderdduizenden euro’s en dat geld moet natuurlijk wel beschikbaar zijn. Vaak gaat de huur omhoog als de woning een beter energielabel krijgt, waardoor huurders soms in de problemen komen als ze de huur niet meer kunnen betalen. Overigens krijgen ook verhuurders subsidie voor het verduurzamen van woningen van de overheid.

Oudere woningen

Huizen bouwen met een dubbele buitenmuur met een spouw daartussen gebeurde vroeger niet. Daardoor kunnen oudere woningen niet worden voorzien van spouwmuurisolatie. Een optie is om er aan de buitenkant een extra muur tegenaan te zetten, wat meestal niet kan om allerlei technische redenen en soms ook vanwege het aanzien van het pand. De enige andere mogelijkheid is dan om aan de binnenzijde isolerende platen tegen de muren te monteren. Dit kan in sommige gevallen, afhankelijk van de architectuur van het pand. Als de overheid ooit minimum eisen gaat stellen aan het energielabel van woningen zullen deze huizen uiteraard buiten beschouwing worden gelaten.

Meer financiële ondersteuning voor huiseigenaren

Deskundigen zijn van mening dat er meer financiële steun moet komen voor huiseigenaren die hun woning willen isoleren, zonnepanelen willen plaatsen of willen overstappen op een warmtepomp. De huidige subsidie is voor velen niet toereikend om de hoge kosten te kunnen dragen. Veel mensen met een eigen huis zitten vast aan een forse hypotheek vanwege de explosief gestegen huizenprijzen sinds ongeveer 2018. Zij kunnen de extra kosten om hun woning energiezuiniger te maken er simpelweg niet bij hebben. Daarom laat deze groep de woning in de oorspronkelijke staat, wat uiteraard een gemiste kans is. Het is aan de huidige regering om hierover verdergaande besluiten te nemen.

 

Door: Advertorial