Naar nieuwsoverzicht

Mag ik een traplift in mijn woning installeren? Scenario’s voor plaatsing van een traplift

6 oktober 2023

Een traplift schaf je niet zomaar aan; vaak is er een goede reden waarom er behoefte is aan een traplift in een woning. Door ouderdom kan het bijvoorbeeld lastig zijn om de trap zelfstandig op en af te lopen of een val kan het tijdelijk onmogelijk maken om trap te lopen. Ondanks dat een traplift vaak een noodzakelijkheid is, kan een traplift niet altijd zomaar in een woning geplaatst worden. Er gelden verschillen tussen het plaatsen van een traplift in een koopwoning, huurhuis en gemeenschappelijk trappenhuis. Het exacte verschil leggen we je in deze blog uit!

traplift afbeelding 5

Traplift in een koopwoning

Een traplift plaatsen in een koopwoning is vaak de meest overzichtelijke situatie. In dit geval ben je namelijk zelf de eigenaar van het huis en is het dus geheel aan jou om te bepalen wat er met het huis gebeurt. Wil je een traplift langs de binnen- of buitenbocht van de trap plaatsen? Dan is dit geen probleem en zullen de monteurs jouw wensen en eisen voor zover mogelijk in praktijk brengen. Belangrijk om te weten is dat als je een traplift gaat huren omdat je deze tijdelijk plaatst, het wel zo kan zijn dat de muur beschadigd kan raken door de plaatsing van de traplift. Deze moet immers vast komen te zitten aan de muur om er gebruik van te kunnen maken.

Traplift in een huurhuis

Woon je niet in een koopwoning maar in een huurhuis, dan gelden er andere regels voor het plaatsen van een traplift. Als huurder mag je namelijk niet zomaar een aanpassing aan het huis maken die de waarde van het huis kan verlagen of het huis kan beschadigen. Je moet in dit geval toestemming krijgen van de verhuurder van de woning om een traplift te mogen plaatsen. Desondanks is dit vaak een formaliteit en heeft de verhuurder hier weinig tegenin te brengen, omdat de traplift een noodzakelijkheid is voor de huurder van de woning. Wordt een traplift vergoed via de Wmo, dan heeft de verhuurder weinig te zeggen over de plaatsing van de traplift en kan deze gewoon geïnstalleerd worden.

Traplift in gemeenschappelijk trappenhuis

In tegenstelling tot de installatie van een traplift in een huurhuis, hoef je geen toestemming te krijgen van medebewoners van een flat om een traplift te installeren in een gemeenschappelijk trappenhuis. Wel is het belangrijk dat de brandveiligheid gegarandeerd wordt na installatie van een traplift. Je kunt dus niet zomaar een nieuwe traplift kopen en plaatsen in een gemeenschappelijk trappenhuis. Bovendien is het belangrijk dat je je medebewoners informeert over de verandering, zodat je de traplift bijvoorbeeld langs de binnenbocht kunt installeren om loopruimte op de traptreden te bieden aan medebewoners.

 

Door: Advertorial