24 juni 2023
PARTNERARTIKEL - Het visgraatmotief is niet meer weg te denken uit het interieur. Waar dit legpatroon vroeger alleen werd toegepast in chique herenhuizen is het inmiddels een klassieker in ‘gewone’ huizen. Sfeervol, tijdloos en stijlvol. Maar wist je dat er enorm veel soorten, kleuren en materialen visgraat vloeren zijn? Om te zorgen dat jij de juiste visgraat tegels kiest, zetten we de verschillen op een rijtje.
De naam ‘visgraat’ omschrijft het legpatroon van de vloer. Bij dit patroon worden langwerpige visgraat tegels tegen elkaar in een hoek van negentig graden gelegd. Je kunt voor een enkele of een dubbele visgraat kiezen. Bij de dubbele variant worden de tegels in tweetallen naast elkaar gelegd, waardoor er een bredere visgraat ontstaat.
Het is tijd om visgraat tegels uit te zoeken, spannend! Natuurlijk kijk je naar de looks, maar even belangrijk is het materiaal en de kwaliteit van de vloer. Wil je bijvoorbeeld een visgraat vloer leggen in je keuken? Dan moet de vloer tegen een stootje kunnen en waterbestendig zijn. Zeker in de keuken, waar het nog weleens voorkomt dat er iets spat of valt. Wil je visgraat tegels in de woonkamer leggen? Houdt dan rekening met de vloerverwarming indien deze aanwezig is. Vloerverwarming is heerlijk, maar niet elke vloer houdt hiervan.
Bedenk ook van tevoren hoe intensief je jouw visgraat vloer zal gaan gebruiken. Wordt er veel op gelopen of veel op gespeeld? Dan is het verstandig om visgraat tegels te kiezen met een hoge gebruiksklasse en een dikke toplaag. Ontdek hieronder welke vloer het beste matcht bij jouw wensen.
PVC is een top materiaal voor een visgraat vloer door het vrijwel onverwoestbare karakter, de vele kleurmogelijkheden en de kras- en vochtbestendigheid. Je kunt een PVC vloer daarom ook met een gerust hart in de keuken leggen. Bovendien geleidt het materiaal de warmte van vloerverwarming als de beste en is het een van de stilste vloeren. Ideaal als je kinderen hebt of in een appartement woont.
Wil je een betaalbare, onderhoudsvriendelijke visgraat vloer met de uitstraling van hout? Dan is laminaat een goede optie. Laminaat bestaat uit vier lagen: een balanslaag, kernlaag, decoratieve laag en bovenlaag. Er zijn veel verschillende kleuren laminaat visgraat tegels beschikbaar en dankzij het innovatieve kliksysteem kan je deze vloer eenvoudig zelf leggen. Laminaat heeft een lange levensduur, maar is niet zo stil als bijvoorbeeld PVC.
Er gaat niets boven een echte houten vloer. Een houten vloer geeft een prachtige authentieke look aan elke ruimte. Door de nerven en barsten is elke plank (en elke vloer) uniek. Ook gaat een houten vloer een leven lang mee en verhoogt het de waarde van je woning. Helaas zijn er ook wat nadelen. Zo hebben houten vloeren regelmatig een onderhoudsbeurt nodig, zijn ze over het algemeen duurder dan kunststof vloeren en gaan ze niet goed samen met vloerverwarming of water. Ook kunnen houten planken na verloop van tijd krimpen of uitzetten door vocht.
Heb je een keuze qua materiaal gemaakt? Match dan het dessin en de kleur van de visgraat tegels met jouw interieur. Bedenk dat je meubels kunt vervangen en de wand een nieuwe kleur kunt geven, maar de vloer blijft hoogstwaarschijnlijk jaren liggen. Kies daarom visgraat tegels die passen bij jouw wensen, die je kunt combineren met verschillende woonstijlen en waar je jaren van kunt genieten.