Naar nieuwsoverzicht

Huis gasvrij maken kosten

12 april 2024

Vanaf 2050 kan je in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dit komt doordat de Rijksoverheid wilt dat meer mensen gaan overstappen naar duurzame energie. Lees in dit artikel wat het kost om je woning gasvrij te maken en hoe je kunt besparen op duurzame installaties.

huis gasvrij maken kosten

Kosten huis gasvrij maken

De kosten om je huis gasvrij te maken variëren per situatie. Hier is een lijst van duurzame installaties en de gemiddelde kosten:

  • Warmtepomp: Een van de meest populaire alternatieven voor een gasketel is de warmtepomp. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder lucht-water, water-water en bodemwater warmtepompen. De meeste voorkomende lucht-water pomp kost gemiddeld 7.000 tot 10.000 euro.
  • Zonneboilers en zonnepanelen: Deze kunnen worden gebruikt om water te verwarmen of elektriciteit op te wekken voor het huis, waardoor het gebruik van gas niet meer nodig is. 10 zonnepanelen kosten gemiddeld 5.000 euro, inclusief installatiekosten. Voor een zonneboiler is de gemiddelde aanschafprijs 3.000 euro.
  • Aansluiting op een warmtenet: In sommige gebieden is het mogelijk om je aan te sluiten op een warmtenet, dat warmte levert via een netwerk van leidingen. Voor een nieuwe aansluiting betaal je gemiddeld 5.000 euro. Woon je verder dan 25 meter van een warmteleiding af? Dan betaal je per meter gemiddeld 300 euro extra.

Huis gasvrij maken subsidie en financiering

Zoals je ziet, kunnen de kosten flink oplopen voor het gasvrij maken van je woning. Gelukkig kun je voor de aankoop van duurzame installaties mogelijk een subsidie krijgen. Het investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers. Hoeveel subsidie je krijgt hangt af van het type en aantal verduurzamingsmaatregelen dat je laat installeren. Voor de installatie van een zonneboiler kan je tot 4.100 euro ontvangen.

Heb je niet genoeg spaargeld of wil je die niet gebruiken? Dan kan je ook je duurzame verbouwing financieren in je hypotheek. Bij energiebesparende maatregelen mag je maximaal 106 procent van je woningwaarde lenen. Stel dat je woning nu 400.000 euro waard is, dan mag je hypotheek na de verhoging maximaal 424.000 euro zijn. Let wel op dat bij het verhogen van je hypotheek je nog vaak extra moet betalen. Volgens de financiële vergelijkingssite Geld.nl is een persoonlijke lening afsluiten vaak honderden euro’s goedkoper, bij bedragen tot zo’n 25.000 euro. Je hebt bij een persoonlijke lening namelijk geen extra eenmalige kosten voor een taxatie, advieskosten en een notariële akte.

 

Door: Partnerbijdrage