Naar nieuwsoverzicht

Hoe kies je de beste overkapping aan huis

6 september 2023

Een overkapping aan huis is van grote meerwaarde voor jouw woning en voor jezelf. Een overkapping geeft bescherming tegen de invloeden van het weer, of dat nu wind, regen of felle zonneschijn is. Je betrekt buiten bij binnen en creëert een fijne ruimte om buiten te zitten, ook als het weer daar minder geschikt voor is. Lekker buiten eten met de familie, kinderen kunnen beschut buitenspelen, je houdt er kantoor aan huis; een overkapping is een aanwinst voor iedere woning. Overweeg je een overkapping te nemen bij je huis? Dan wil je natuurlijk de overkapping die het beste bij jouw woning, wensen en budget past. We zetten verschillende overkappingen en materialen voor je op een rijtje zodat je een weloverwogen keuze maakt voor een overkapping aan huis.

overkapping2

Het verschil tussen een overkapping en een veranda

Een overkapping bestaat, net zoals een veranda, uit een dak dat gedragen wordt door staanders. Het verschil met een veranda zit in de bevestiging. Een veranda zit altijd aan het huis vast. Een overkapping kan ook los van het huis gebouwd zijn, bijvoorbeeld in de tuin. Ook heeft een veranda vaak een (houten) vloer die aansluit op de vloer in de woning, zodat je zonder op- of afstapje van binnen naar buiten en terug loopt.

Waarom een overkapping aan huis

Een overkapping heeft veel voordelen. Zo zorgt hij voor een waardevermeerdering van je woning, vergroot je het woonoppervlakte van je woning en zit je langer buiten, zomer en winter.

Kies de overkapping aan huis die bij jou past

We maken onderscheid tussen twee soorten overkappingen: een vaste en een vrijstaande overkapping.

Vaste overkapping 

We spreken van 'vast' als de overkapping vast zit aan de gevel. Dat kan aan het huis zijn, maar bijvoorbeeld ook aan een bijgebouw zoals een tuinhuisje of een schuur. De overkapping heeft geen zijwanden, en steunt op staanders. Op die manier heb je een groter gevoel van vrijheid. Bovendien is een vaste overkapping budgetvriendelijk. Nadeel is dat de wind meer vrij spel heeft door het ontbreken van zijwanden.

Vrijstaande overkapping

Een vrijstaande (of losstaande) overkapping is een overkapping zonder muurbevestiging. Je hebt dus geen gevel nodig voor de bevestiging. Dat maakt deze overkapping heel geschikt om bijvoorbeeld in de tuin te plaatsen. De overkapping bestaat vaak uit een dakconstructie met minimaal vier staanders en een achterwand. Wil je extra beschutting, dan kies je ook voor zijwanden.

Materialen voor een overkapping

Wil je een overkapping, dan heb je de keuze uit verschillende materialen die elk plus- en minpunten hebben.

Aluminium overkapping

Een aluminium overkapping is sterk en duurzaam. Daarnaast is aluminium onderhoudsvriendelijk en je hebt een ruime keuze aan kleur, uitvoering en afwerking.

Houten overkapping

Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling. Dat maakt een houten overkapping heel geschikt voor bijvoorbeeld een woning in een landelijke stijl. Hout is een duurzaam materiaal en van alle materialen de meest ecologische keuze. Wel moet je er rekening mee houden dat hout meer onderhoud nodig heeft in vergelijking met andere materialen.

Kunststof overkapping

Wil je een grotere overkapping, dan is kunststof een goede keuze. Dit materiaal is licht zodat grotere overspanningen mogelijk zijn zonder dat er extra steun nodig is. Kunststof heeft als minpunt dat regen en hagel duidelijker hoorbaar zijn dan bij andere materialen.

Glazen overkapping 

Een glazen overkapping heeft als grote voordeel dat je en beschut zit, en nog steeds kunt genieten van een uitzicht om je heen. Het is een luxere vorm van overkapping die goed past bij verschillende woonstijlen. Wel is het verstandig te kiezen voor een goede zonwering zodat de zon minder kans heeft de ruimte onder de overkapping ongewenst te verwarmen. 

Welke overkapping is vergunningvrij?

Vaak heb je voor het (laten) bouwen van een overkapping een vergunning nodig. Gemeenten hebben hier meestal hun eigen eisen voor. Het is dus verstandig eerst contact op te nemen met de gemeente waarin je huis staat om te vragen naar de voorwaarden.

 

Door: Advertorial