Naar nieuwsoverzicht

Een gehele badkamer verbouwen, hoe pak je dat aan?

6 december 2022

PARTNERBIJDRAGE - Een badkamer-renovatie doe je niet zomaar. Het is verstandig om eerst een goed plan te maken. Wat is het budget? Wat is er mogelijk? Wat is er niet mogelijk? Dit artikel biedt je vuistregels voor hoe je te werk gaat. Een grondige en planmatige aanpak helpt je door alle fases van je verbouwing heen.

Maak een uitgebreide checklist

Het begint met een brainstormsessie. Als je alleen woont is deze sneller klaar dan wanneer je met meerdere huisgenoten rekening moet houden. Toch is het ook voor een alleenstaande nuttig om alle wensen op papier te zetten. Dat maakt het nemen van beslissingen in een later stadium een stuk eenvoudiger.

Bij een brainstormsessie vergeet je zoveel mogelijk wat er niet mogelijk is. Als jij een douche wilt op de plaats van het toilet en omgekeerd, dan noteer je dat. En als een van je huisgenoten droomt van een bubbelbad met gouden champagnekoelers, is zelfs dan het papier geduldig.

Badkamerverbouwing

Leg budget en checklist naast elkaar

Met het bedrag dat je te besteden hebt, loop je alle wensen en ideeën van de brainstorm na. Wat is haalbaar en wat niet? De gouden champagnekoelers worden waarschijnlijk meteen doorgestreept. Voor overgebleven punten maak je een schatting van de kosten. Je houdt daarbij drie posten in je achterhoofd: aanschaf van nieuwe producten, bouwkosten (of afvalverwijdering), vervangend toilet voor tijdens de verbouwing.

Voor de nieuwe producten vergelijk je de prijzen van webshops en winkels waar je alles voor je badkamer koopt. Bij de bouwkosten, bepaal je welke klussen je zelf kunt doen en hoeveel een professional kost. Ook de beschikbaarheid van handige vrienden neem je uiteraard mee. Als laatste kijk je naar de kosten van eventuele tijdelijke vervanging van het sanitair. Het kan zijn dat je toilet of je douche een paar weken niet beschikbaar is. Dan moet je daar iets voor regelen. Soms kom je er niet om heen kosten te maken. Bijvoorbeeld voor een Dixi op de oprit.

Eerst het plan volledig uitwerken

Nu komen we op een punt waar het vaak misloopt. Als je een plan maakt, zorg je er eerst voor dat dit volledig is uitgewerkt. Ben je met meerdere huisgenoten is het belangrijk dat iedereen het plan heeft onderschreven. Ga eventueel ook even bij de buren langs. Pas daarna ga je verder met de uitvoering. In de praktijk komt het vaak voor dat het plan nog niet geheel klaar is, terwijl er bijvoorbeeld al met de sloop van een muurtje begonnen wordt. Daar krijg je altijd spijt van.

Maak na een kostenplan en een bouwtekening ook een plan in tijd. Hoe lang duurt elk onderdeel van de klus? Belangrijk is om marges in te bouwen. Er zijn altijd tegenvallers en je wilt niet dat zaken door elkaar gaan lopen. Je hebt niet voor niets zo goed nagedacht over de volgorde van uitvoering.

Omgaan met teleurstellingen

De verbouwing zal niet precies naar plan verlopen. Dat staat bij voorbaat vast. Er zullen meevallers zijn, er zullen tegenvallers zijn. De ene mens gaat makkelijker met teleurstellingen om dan de ander. Een vuistregel bij malaise is: blijf niet te lang stilstaan bij de schuldvraag. Je zult verder moeten en goede samenwerking blijft tot het einde van het project vruchtbaarder dan wrok en verwijten.

Enige algemene wenken voor de echte uitvoering van de verbouwing zijn: blijf rustig! Werk secuur. Meet liever een keer te veel dan te weinig. Drink koffie. Hou je werkplek schoon en opgeruimd. Creëer een goede sfeer voor iedereen. Wijk alleen in uitzonderlijke gevallen af van je plan.

Yes!

Dan komt de dag dat je badkamer klaar is! Echt waar? Je kan het bijna niet geloven na al die weken van stress, zorgen en af en toe op je duim slaan. Het resultaat mag er zijn! Iedereen loopt met een glimlach op zijn gezicht door het blinkende sanitair. Je grondige aanpak heeft zijn vruchten afgeworpen!