Naar nieuwsoverzicht

Extra kosten inschatten en voorkomen bij een verbouwing

28 februari 2023

PARTNERBIJDRAGE - Ben je van plan om je huis te verbouwen? Dan zijn er een aantal zaken waar je vooraf goed over na moet denken. Het belangrijkste is misschien wel de financiering. Je wilt natuurlijk niet in het midden van de verbouwing erachter komen dat hetgeld op is. Een ander belangrijk financieel punt van een verbouwing zijn de extra kosten. Deze onvoorziene kosten wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Wij leggen je uit hoe je dat doet.

verbouwlenen

De juiste beslissing nemen over het financieren van de verbouwing

Een verbouwing kost klauwen met geld. Het ligt er natuurlijk aan wat je allemaal gaat verbouwen, maar ga uit van € 400 per m³. En dan hebben we het uurloon van de aannemer nog niet meegerekend. Verbouwen is de laatste tijd erg duur geworden omdat de prijs van bouwmaterialen hard gestegen is. De vraag is fors toegenomen en de productie kan dit niet bijbenen. Daarnaast duurt het vaak maanden voordat een aannemer een plekje in zijn agenda heeft. Dit maken de aannemerskosten er niet goedkoper op. Koop je een klushuis? Wanneer je het complete huis gaat verbouwen, kun je rekening houden met € 100.000. Maar hoe ga je dat betalen? Misschien heb je een grote spaarpot, financiële meevaller of de loterij gewonnen, maar als dit niet het geval is kun je geld lenen voor een verbouwing. Wanneer je geld leent, ben je onder aan de streep altijd meer geld kwijt. Dit komt door de rente op de lening. Zet alle financieringsmogelijkheden op een rij en kijk welke kosten je op lange termijn maakt. Zo kun je de juiste beslissing nemen over het financieren van de verbouwing.

Onvoorziene kosten bij een verbouwing beperken

Onvoorziene kosten bij een verbouwing. Je zult vast wel eens horrorverhalen gehoord hebben over mensen die tien duizenden euro’s duurder uit waren bij een verbouwing. Onvoorziene kosten kunnen er altijd zijn. Houd daarom zo een 5% van het budget gereserveerd voor deze kosten. Maar wanneer je goed oplet, kun je de onvoorziene kosten zo beperkt mogelijk houden met deze tips:

  1. Bereid goed voor: Nodig meerdere aannemers uit, verdiep je in de werkzaamheden en laat de aannemer alle kosten op een rijtje zetten. Voordat je met een aannemer in zee gaat, is het handig om referenties te bekijken. Zo weet je of je met de goede aannemer zaken doet.
  2. Maak duidelijke afspraken: Heb je een aannemer gevonden? Maak dan duidelijk afspraken wanneer welke werkzaamheden gebeuren. Maak ook goede afspraken over de prijs, inclusief montage, btw, afwerking, onderaannemers etc. 
  3. Spreek een vaste prijs af: Spreek één vaste prijs af met een transparante omschrijving van de werkzaamheden en de planning.
  4. Duidelijke communicatie: Laat de mondelijke communicatie vastleggen op papier. Schrijf de afspraken op en deel deze met alle partijen. Zorg in sommige gevallen voor een handtekening onder de afspraak.
  5. Stel voldoende vragen: Vraag voorafgaand aan de offerte altijd: de prijs inclusief BTW, hoe hij de inboedel gaat bedekken zodat dit niet beschadigd, hoe je de factuur gaat betalen: contant of pin, en andere vragen die je vooraf wilt weten. Stel de vragen altijd vooraf aan de verbouwing en denk terug aan punt 4: laat het vastleggen. Zo kom je niet midden in de verbouwing in een vervelend parket terecht.

Een realistische begroting maken 

Maak een realistische begroting voor de verbouwing. Het is erg belangrijk om hier geen kosten in te vergeten. Maak een structuur in de verbouwkosten, zodat je geen post vergeet. 

Gebruik bijvoorbeeld deze begrotingsstructuur:

  • Kosten die je aan de gemeente moet betalen
  • Ontwerpkosten van de verbouwing
  • Kosten voor de bouwtekening
  • Kosten voor de constructieve berekening
  • Loonkosten tijdens de uitvoering
  • Materiaalkosten tijdens de uitvoering
  • Onvoorziene kosten (5% van het budget)