Naar nieuwsoverzicht

Drie (na)zomerse DIY-projecten voor je huis & tuin

29 augustus 2022

PARTNERCONTENT - Nu we zo’n heerlijke warme zomer hebben, zijn we veel buiten te vinden. Je kunt natuurlijk een boek lezen in de zon en oneindig vaak barbecueën met dit weer, maar af en toe iets actiefs doen is ook wel prettig. Ben je creatief en steek je graag de handen uit de mouwen? Dan hebben we drie tips voor toffe DIY-projecten in de zomer en het najaar. 

Zwembad ombouw

We beginnen meteen met het grootste project. Veel mensen koelen in de zomerperiode graag af in een zwembad in de tuin. Nu ziet dit er soms wat rommelig uit, of past de kleur van het zwembad net niet helemaal lekker in de stijl van je tuin. Dat kun je oplossen door een zwembad-ombouw te maken. Zorg er ten eerste voor dat je zwembad op een zachte ondergrond staat. Koop hiervoor zwembad kunstgras of maak gebruik van een oud tapijt of picknickkleden. De zachte ondergrond voelt prettiger aan op de bodem van het bad en zorgt ervoor dat de kwaliteit van het bad beter behouden blijft. Neem als je dit gedaan hebt alle afmetingen op en koop de overige materialen, zoals gereedschappen en het hout, waarmee je de ombouw gaat maken aan. Op internet zijn verschillende voorbeeldfilmpjes te vinden van hoe je zo’n ombouw precies zelf in elkaar kunt zetten. Vergeet niet te denken aan de afvoer van het water wanneer je het bad leeg wilt laten lopen en of de ombouw tijdelijk moet zijn of dat deze voor een aantal jaren in je tuin mag blijven staan. Fingers crossed voor weer zo’n warme zomer in 2023!

Zwembad kunstgrags

Plantenpotten schilderen

Vind jij de standaard terracotta-potten in je tuin eigenlijk ook een beetje saai worden? Dan hebben we een wat simpeler project waarbij je je creativiteit helemaal de vrije loop kunt laten. Namelijk het schilderen van plantenpotten. Dit project is overigens ook uitermate geschikt om samen met kinderen te doen. Verzamel alle potten in de tuin die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken, of schaf nieuwe aan. Koop daarnaast waterbestendige verf en kwasten en je kunt beginnen. Geef je potten een frisse zomerse kleur of een gaaf patroontje. Wanneer je wat meer van neutraal houdt kun je de pot natuurlijk ook voorzien van alleen een nieuwe rustige kleur. Voorzie elke pot wanneer je klaar bent ook weer van een mooi plantje en plaats ze terug in de tuin. Je tuin – en daarmee ook jouw huis - is er een stukje meer eigen op geworden.

Tuinaankleding maken

Tijdens het barbecueën kunnen je tuin en de tafel eigenlijk ook wel wat leuke aankleding gebruiken om dat (na)zomerse gevoel extra te versterken. Maak van een touwtje met lege glazen potjes gezellige sfeerlichtjes die je op kunt hangen of neer kunt zetten. Stop in het potje een kaarsje en je hebt snel en simpel nieuwe accessoires. Samen met de kinderen kun je bijvoorbeeld gave tuinslingers maken die je aan de schutting kunt hangen. Heb je nog oude lapjes stof liggen? Of oude kleding met leuke patroontjes? Knip van deze stof dan reepjes van ongeveer 2 cm breed en 30 cm lang en knoop deze om een touw. Knoop meerdere stofjes in een bosje bij elkaar voor een mooi vol effect en klaar is je slinger. Omdat je gebruikmaakt van stof in plaats van papier kan de slinger ook nog eens super lang meegaan en is deze betere bestand tegen verschillende weersomstandigheden.