Naar nieuwsoverzicht

Dit is het beste isolatiemateriaal tegen geluid

4 februari 2025

Op zoek naar het beste materiaal voor het tegenhouden van geluidsoverlast? Of misschien ben je wel bezig met het maken van een geluidsdempende kamer voor het oefenen van drumsolo’s? In dit artikel werpen we een blik op verschillende soorten isolatiematerialen tegen geluid, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen per product.

isolatiemateriaal

Meest gebruikte materialen voor geluidsisolatie

We beginnen even met de twee soorten materialen die het meest worden gebruikt om geluidsoverlast tegen te gaan. Hierbij gaat het zowel om het tegenhouden van buitengeluiden, als andersom. Geluidsisolatie is overigens niet alleen een goede oplossing voor het isoleren van geluid, maar ook voor het binnenhouden van de warmte.

Voor het isoleren tegen geluid wordt vaak gekozen voor glaswol of steenwol, waarbij steenwol wordt gezien als het beste isolatiemateriaal tegen geluid. Dit komt onder andere door de open structuur van het materiaal zelf. Het kan vaak worden gebruikt voor zowel plafonds, muren als vloeren, inclusief moeilijk bereikbare plekjes. Het is dus een multifunctioneel isolatiemateriaal, inclusief vocht- en brandwerende eigenschappen, en ook nog eens (niet onbelangrijk) met een economisch prijskaartje.

Een ander materiaal dat erg geschikt is om te isoleren tegen geluid is glaswol. Dit materiaal is iets minder effectief dan steenwol, maar nog steeds een uitstekende keuze. Het is over het algemeen iets harder, maar houdt net als steenwol warmte binnen (en kou buiten natuurlijk). Een van de redenen om voor glaswol in plaats van steenwol te kiezen, is het feit dat dit materiaal minder irriteert als het in aanraking komt met je huid. Wat niet betekent dat je goede bescherming kunt overslaan, ongeacht of je kiest voor glas- of steenwol.

Soorten en merken geluidsisolatie

Naast het soort isolatiemateriaal (glas- of steenwol) zijn er producten te koop van veel verschillende aanbieders, ieder met eigen kleine verschillen. Denk aan de dikte van het materiaal, wel/geen bekleding, en dergelijke. Wat betreft de dikte, isoleert een dikker materiaal beter, maar dit is over het algemeen ook iets lastiger werken. Isolatiemateriaal inclusief “bekleding” (een dun laagje folie) houdt vocht tegen. De juiste keuze heeft vooral te maken met de plaats waar je het materiaal gaat aanbrengen.

Om het maken van een keuze makkelijker te maken, hebben we acht kwalitatieve en bekende producten naast elkaar gezet, inclusief de bijbehorende kenmerken. Allemaal zijn ze eenvoudig te snijden, brandwerend en uiteraard geluids-isolerend.

  • Knauf Ultracoustic: veroorzaakt geen jeuk, stof en geur, onbekleed, handige afmetingen, geschikt voor scheidingswanden en plafonds.
  • Knauf Smart Cavity: veroorzaakt geen jeuk, geur en stof (dankzij extra bindmiddel), geen extra afdichtingsmaterialen nodig, stevig, eenzijdig bekleed (waterafstotend), geschikt voor spouwmuren en gesloten gevelsystemen.
  • Knauf Acoustifit: uitstekende geluidsisolatie, geschikt voor metalen staander-systemen, scheidingswanden, voorzetwanden en plafonds.
  • Knauf Multifit 35: snijmarkering na iedere 10 cm, zeer breed te verkrijgen (tot 1.200 mm), veerkrachtig, geschikt voor houtconstructies (vloeren en daken).
  • Knauf MW 35: geen stof, weinig snijverlies bij gebruik van metalen staander-systemen, geschikt voor scheidingswanden, voorzetwanden en plafonds.
  • Knauf Rock4All: stofarm, geurloos, veelzijdig en geschikt voor alle isolatietoepassingen (ook hellende daken).
  • URSA Ursacoustic: beschikbaar in diktes van 40 tot 150 mm en geschikt voor scheidingswanden.
  • Rockwool Rocksono Base: constante thermische isolatiewaarde (ook op de lange termijn), geschikt voor metalen en houten binnen- en voorzetwanden, evenals houten vloeren en plafonds.

 

Door: Advertorial