Naar nieuwsoverzicht

De nieuwe normeringen van werkschoenen: De nieuwe Europese EN ISO 20345:2022 norm

15 augustus 2023

PARTNERARTIKEL - Veiligheid op de werkvloer is van cruciaal belang, en werkschoenen en andere werkschoeisel zoals werklaarzen en werkklompen spelen een essentiële rol in het beschermen van de voeten van werknemers. De wereld van onbeveiligde werkschoenen en veiligheidsschoenen is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn verschillende veiligheidsnormen die bepalen welke bescherming een werkschoen biedt. Een van de meest recente ontwikkelingen in de normering van werkschoenen is de Europese EN ISO 20345:2022 norm, die een belangrijke rol speelt in het waarborgen van veiligheid op de werkplek. Bowork.nl is een van de specialisten die de nieuwe normeringen op hun website vermelden.

Werkschoen

Diverse veiligheidsnormen voor werkschoenen

Werkschoenen zijn verkrijgbaar in diverse veiligheidsnormen die specifieke beschermingsniveaus vertegenwoordigen. Elke norm heeft zijn eigen betekenis en is van toepassing op verschillende beroepen en omgevingen. Of u nu in de bouw werkt, in de gezondheidszorg of ergens daar tussenin, de juiste normering voor uw werkschoenen is van groot belang.

De overgang naar EN ISO 20345:2022 norm

De nieuwe Europese EN ISO 20345:2022 norm markeert een belangrijke verschuiving in de wereld van werkschoenen. Vanaf 2023 is deze norm de enige geldende wettelijke ISO-norm voor nieuwe veiligheidsschoenen. Deze norm bevat essentiële basiseisen die worden aangeduid met de letters SB. Deze basisnormen, zoals schokbestendigheid, bepaalde materialen en slipweerstand, zijn van toepassing op elke werkschoen die deze normering draagt.

De uitbreiding van veiligheidseisen

Naast de basisnormen introduceert de EN ISO 20345:2022 norm ook nieuwe veiligheidseisen die zijn ontworpen om werkschoenen aan te passen aan specifieke omstandigheden. Deze omvatten normen voor waterbestendigheid (WPA), slipweerstand (SR), en perforatiebestendige zolen (PL en PS). Deze uitbreiding van normen stelt werknemers in staat om werkschoenen te selecteren die nauw aansluiten bij hun individuele behoeften en werkomgeving.

 

Nieuwe S veiligheidsnormeringen 

De nieuwe norm introduceert ook verschillende S-normeringen, die een dieper inzicht bieden in de bescherming kenmerken van werkschoenen. Van S1PL tot S7L, elke normering vertegenwoordigt een specifiek niveau van bescherming en functionaliteit. Deze normeringen variëren van basisvereisten tot geavanceerde bescherming tegen scherpe voorwerpen, waterbestendigheid en meer. Onderstaande worden de nieuwe normeringen beschreven.

S1PL-normering: Uitgebreide bescherming voor S1 werkschoenen

De S1PL-normering tilt S1 werkschoenen naar een hoger niveau. Terwijl S1 schoenen al voldoen aan de SB-normen, gaan S1PL schoenen verder. Ze bieden niet alleen bescherming tegen 200 joule en een indeuk resistentie van 15.000 Newton, maar hebben ook zolen die bestand zijn tegen perforatie van objecten tot 4.5 millimeter.

S1PS-normering: Scherpere bescherming met antiperforatiezolen

De S1PS-normering introduceert een nieuwe dimensie van bescherming. Vergelijkbaar met S1P schoenen, onderscheiden S1PS werkschoenen zich door hun zolen. Deze zolen zijn uitgerust met antiperforatie-eigenschappen, waardoor ze bestand zijn tegen perforatie van objecten tot 3 millimeter. Dit biedt bescherming tegen scherpe materialen die anders de zool zouden kunnen binnendringen.

S3S-normering: Versterkte bescherming voor S2 veiligheidsschoenen

De S3S-normering voegt extra bescherming toe aan S2 veiligheidsschoenen. Met zolen die bestand zijn tegen perforatie van objecten tot 3 millimeter, bieden S3S schoenen een hoger niveau van veiligheid en bescherming voor werknemers.

S3L-normering: Verbeterde bescherming en waterafstotendheid

S3L veiligheidsschoenen, gebaseerd op de S3-norm, nemen bescherming een stap verder. Hun zolen zijn bestand tegen perforatie van objecten tot 4.5 millimeter, en ze zijn voorzien van een waterafstotend bovendeel. Deze schoenen zijn ideaal voor werkomgevingen waar vocht aanwezig is.

S6-normering: Waterbestendigheid verhoogd

De S6-normering verandert S2 veiligheidslaarzen in waterbestendige werkschoenen. Naast de eigenschappen van S2 laarzen, voegen S6-laarzen de WR-norm (waterbestendig geheel) toe, waardoor ze perfect zijn voor situaties waarin water een uitdaging vormt.

S7-normering: Uitgebreide bescherming met brand- en waterbestendigheid

S7-veiligheidslaarzen tillen S3 laarzen naar een hoger niveau. Met toegevoegde WR-normen, een gesloten hiel, antistatische eigenschappen en brandbestendigheid, bieden ze een uitgebreide bescherming. Deze laarzen zijn bestand tegen zware voorwerpen en kunnen maar liefst 80 minuten lang direct watercontact weerstaan.

S7S-normering: maximale bescherming voor scherpe voorwerpen en water

De S7S-normering voegt extra bescherming toe aan S3S veiligheidsschoenen. Met een stalen of APT tussenzool om scherpe voorwerpen te blokkeren, PS-normering voor perforatiebestendigheid en WR-normering voor waterbestendigheid, bieden deze schoenen een ultieme bescherming in veeleisende omgevingen.

S7L-normering: Volledige waterdichtheid en bescherming

S7L veiligheidslaarzen bouwen voort op de basis van S3L laarzen. Naast perforatiebestendige zolen bieden ze een extra laag bescherming. Deze laarzen zijn volledig waterdicht dankzij de WR-normering en zijn ideaal voor omstandigheden waar vocht een constante aanwezigheid is.

Deze nieuwe normeringen creëren een geavanceerd assortiment werkschoenen en -laarzen die aan diverse behoeften voldoen, waarbij veiligheid, comfort en functionaliteit voorop staan.

De toekomst van veiligheidsschoenen

Met de Europese EN ISO 20345:2022 norm is de wereld van werkschoenen klaar voor de toekomst. Deze norm brengt een gestandaardiseerde benadering van veiligheid op de werkplek en stelt werknemers in staat om hun schoeisel nauwkeurig af te stemmen op hun beroep en werkomstandigheden. Of het nu gaat om bescherming tegen scherpe materialen, waterdichtheid of slipweerstand, de nieuwe norm biedt een uitgebreid scala aan opties voor veiligheidsschoenen die aan de hoogste normen voldoen.