Naar nieuwsoverzicht

De beste tips voor een natuurlijke tuin

29 mei 2024

Een tuin aanleggen kan een hele klus zijn, zeker als je dat ‘from scratch’ moet doen, zoals bij een nieuwbouwhuis, of als je de tuin bij je woning echt helemaal niets vindt. Voordat je aan de slag gaat, moet je je een paar dingen afvragen. Ten eerste natuurlijk: wat is je doel met je tuin? Wil je een tuin aanleggen die er altijd tiptop uitziet of wil je de natuur zo veel mogelijk zijn gang laten gaan? In dat laatste geval kies je voor een groene tuin met zo min mogelijk betegeling. Een groene tuin hoeft zeker niet te betekenen dat het onkruid welig tiert, maar daar moet je dan natuurlijk wel wat voor doen.

bloemen

Maak een plan voor de tuin

Als je het hele jaar door bloeiende bloemen in de tuin wilt hebben, dan begin je in oktober al met het planten van bloembollen. Die komen op in het vroege voorjaar. Eerst de sneeuwklokjes en krokussen, later de tulpen, hyacinten en narcissen. Laat de bollen na het bloeien afsterven voordat je ze weer uit de grond haalt. Sommige bollen kun je overigens gewoon in de grond laten zitten, die komen het jaar erop gewoon weer boven de grond. Als je niet te veel werk aan je tuin wilt, dan kies je voor vaste planten die niet al te snel groeien. Dan hoef je niet zo veel te snoeien. Zorg er wel voor dat de uitgebloeide bloemen worden verwijderd, zo hoeft de plant daar geen energie aan te besteden.

Gebruik regenwater voor je planten

We moeten in Nederland zuinig doen met drinkwater. Plaats daarom een regenton van Voertonnen onder de regenpijp. Hiermee kun je over het algemeen voldoende regenwater opvangen om je planten het hele jaar door te besproeien. Regenwater bevat belangrijke voedingsstoffen voor planten die niet in leidingwater zitten. En het kost niets. Regentonnen zijn er in diverse formaten, met een regenton die zo’n 200 liter water kan herbergen kom je een heel eind. Als je in een rijtjeshuis woont kun je de regenton ook op de erfgrens zetten, zodat je het regenwater met de buren kunt delen. Doordat je regenwater opvangt is de kans op een overlopende dakgoot of wateroverlast op je terras ook een stuk kleiner.

Kies planten waar dieren van houden

Een natuurlijke tuin is een toevluchtsoord voor insecten, vogels en egels. Je kunt het ze extra naar de zin maken door te kiezen voor planten waar dieren op af komen. Insecten zijn dol op felgekleurde bloemen waar ze nectar uit kunnen zuigen. Spinnen doe je een plezier door ze de mogelijkheid te geven een mooi web te maken in een hoge boom of struik. Vogels zoeken een goede plek om te nestelen. Afhankelijk van de soort doen ze dat in bomen, in struiken of in een opgehangen nestkastje. Met een groene tuin lever je een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit.

 

Door: Partnerartikel