Naar nieuwsoverzicht

Stappenplan voor het aanleggen van een tuin bij je nieuwbouwhuis

30 april 2024

Een nieuwbouwhuis koop je zonder dat de tuin is aangelegd. Dat mag je helemaal zelf doen. Sommige mensen vinden dat helemaal geweldig, anderen zien er als een berg tegenop. Bij de oplevering van de woning is er meestal alleen een simpel paadje aangelegd met tegels zodat je de achteruitgang naar de brandgang of de openbare weg kunt bereiken. Om er iets moois van te maken moet je meestal even gaan zitten om te kijken wat er mogelijk is. De meeste mensen beginnen met een tuinafscheiding. Een schutting plaatsen staat vaak hoog op het verlanglijstje want zonder dat heb je immers inkijk vanaf de straat en dat vinden veel mensen geen prettig idee. Een schutting moet op binnen de erfgrens staan, behalve als je hierover afspraken maakt met naaste buren, dan kan een gezamenlijke schutting ook op de erfgrens worden geplaatst. Deze is dan automatisch gezamenlijk eigendom.

planten

Het terras aanleggen

Als de schutting staat wordt het terras het volgende project. Je wilt immers lekker buiten kunnen zitten als het mooi weer wordt. Voor het terras kies je bij voorkeur bestrating die regenwater goed kan doorlaten. Zo voorkom je dat de boel blank komt te staan als het hard of langdurig regent. Wil je een groot deel van het jaar buiten kunnen zitten, dan kun je een deel van het terras overdekt maken met een overkapping gemaakt van platen en palen van hardhout. Als je dit zelf ontwerpt kun je het precies op maat maken, maar vaak is het ook wel mogelijk om dit uit te besteden aan een timmerbedrijf. Zorg ervoor dat het hout na plaatsing wordt bewerkt met beits. Op die manier kun je het hout beschermen tegen weersinvloeden en gaat het vele jaren langer mee. Hout verkleurt als je het niet bewerkt. Met blanke beits behoudt het zijn oorspronkelijke kleur.

Beplanting in de tuin

Het is niet verstandig om de hele tuin te voorzien van tegels. Een tuin met veel groen heeft de nodige voordelen. Ten eerste kan regen sneller wegzakken als er ‘open grond’ in de tuin is zoals een gazon of borders met planten. Ten tweede zorgen planten voor verkoeling. Dat geldt ook voor lagere planten en dus niet alleen voor een boom in je tuin. Ten derde lever je met een groene tuin een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Insecten vinden voedsel in bloemen en planten, vogels op hun beurt eten die insecten weer. Bovendien zorgen bijen en vlinders voor bestuiving. Als je het een beetje goed plant, kun je bijna het hele jaar door genieten van bloeiende bloemen in je tuin.

Materialen bestellen voor de tuin

Materialen voor de tuin, zoals palen en planken, kun je online bestellen bij houtenplaten.be. Zij hebben een ruim assortiment uitstekende kwaliteit hout dat ideaal is om je tuin mee aan te leggen. Van schuttingen tot vlonderplaten en van palen tot materiaal voor het aftimmeren van de gevel.

 

Door: Advertorial