Naar nieuwsoverzicht

Waarom moet ik voor een PVC vloer kiezen?

1 mei 2024

Al heel wat jaren is de PVC vloer bezig met een opmars. Wel logisch als je je bedenkt dat dit type vloer een geschikt alternatief is voor hout, laminaat en parket. De uitstraling, talloze ontwerpen en duurzaamheid van PVC zijn daarbij ook nog eens belangrijke voordelen als je een keuze voor een vloer gaat maken. Maar wat is PVC precies voor materiaal en wat maakt het zo populair? In dit blog lees je er meer over!

waarom moet ik voor een pvc vloer kiezen

Wat is PVC precies?

PVC staat voor PolyVinylChloride, een kunststof die veel gebruikt wordt voor speelgoed, emmers, regenlaarzen en kozijnen en eenvoudig is te bewerken. Het materiaal is sterk en waterbestendig, waardoor het erg geschikt is als vloer in je woning. PVC vloeren gaan jarenlang mee, doordat het materiaal uit meerdere lagen is opgebouwd. De vloer bestaat uit verschillende lagen kunststof, waaronder:

  • De rug - deze onderlaag is een flexibele onderkant van de vloer. 
  • De bedrukte filmlaag - dit is een dunne laag die de kleur en het natuurlijke design van de vloer weergeeft. 
  • De slijtlaag - deze laag is krasbestendig en slijtvast om de vloer te beschermen tegen intensief gebruik. 
  • De beschermende toplaag - dit is de bovenste laag die de vloer glad afwerkt en extra bescherming geeft. 

Voor elke woonstijl een vloer beschikbaar

Je kiest een vloer niet alleen om het materiaal, maar vooral om de uitstraling. PVC heeft enorm veel variatie in uiterlijk. Het maakt niet uit of je de voorkeur hebt voor visgraat of een recht patroon, de PVC vloer is in meerdere afmetingen en varianten beschikbaar. Zo weet je zeker dat je een unieke vloer in je huis hebt liggen. 

Ook in kleur zijn er allerlei mogelijkheden. Van een houtlook tot aan een grijze betonkleur, voor elke woonstijl is er een mooie vloer te vinden. Een groot voordeel aan PVC is dat het tegenwoordig nauwelijks te onderscheiden is van echt hout, echte tegels of beton. 

De combinatie van vloerverwarming en PVC

Daar waar veel houten vloeren niet geschikt zijn voor vloerverwarming, is dat met PVC geen probleem. Het maakt niet uit of je vloer verlijmd is of met een klikverbinding bevestigd is, het hebben van warme voetjes is een zekerheid wanneer je vloerverwarming laat leggen onder een kunststof vloer. 

Creëer binnen een aangenaam binnenklimaat met vloerverwarming onder je PVC vloer. De kunststof en de plankopbouw waaruit de vloer bestaat zorgen voor een extreem lage warmteweerstand. In de zomer en winter ben je daarom verzekerd van de juiste temperatuur binnenshuis. 

Voor elke ruimte geschikt

Zoals eerder aangegeven is PolyVinylChloride een sterk materiaal dat niet gauw kapot gaat. Het heeft een dempende werking, is zacht onder de voeten en daarnaast is het ook nog eens waterbestendig. Dit heeft de vloer grotendeels te danken aan de toplaag. Deze bovenste laag zorgt er namelijk voor dat het materiaal niet slijt en goed bestand is tegen vallen en stoten. 

PVC is een materiaal dat geluiddempend is. Het kunststof is zowel bij contactgeluid als loopgeluid erg stil. Dit maakt allemaal dat het materiaal in elke ruimte van het huis, maar ook in bedrijven en publieke ruimten, een geschikte optie is. 

Onderhoudsvrij en een lange levensduur 

Als je een PVC vloer in huis haalt, ben je ervan verzekerd dat je voor een lange periode zorgeloos kunt genieten. De vloer kan met gemak zo’n 25 jaar mee, zonder dat er veel onderhoud nodig is. Regelmatig stofzuigen en dweilen is voldoende om je vloer in een uitstekende staat te houden. De PVC vloer is een investering ten opzichte van andere soort materialen, maar met de keuze voor dit type vloer haal je een duurzaam en prachtig materiaal in huis. 

Kies voor PVC in je huis

PolyVinylChloride wordt dus niet alleen gebruikt als vloer, maar kom je ook tegen in andere producten. Het materiaal is ontzettend sterk, waardoor het jarenlang meegaat. Kies voor dit duurzame product en geef je woning een warme uitstraling. Door de variatie in kleur, afmetingen en patronen heb je straks een unieke vloer in je huis liggen. 

 

Door: Partnerbijdrage