Naar nieuwsoverzicht

Bouwen of verbouwen? Regel meteen die zonnepanelen op je dak!

28 juni 2022

PARTNERCONTENT - Het leven wordt alsmaar duurder, van stijgende energie- en brandstofprijzen tot een hogere rekening na het doen van de boodschappen, om van de prijzen van bouwmaterialen nog maar niet te spreken. Hoe kun je dan nog besparen? Zonnepanelen op je dak zijn financieel een goede keuze en we vertellen je waarom

 Zonnepanelen2

Ze verdienen zichzelf terug

Een gemiddeld zonnesysteem kost zo’n €3.500 tot €5.000, afhankelijk van je huidige verbruik en je type huis. Een zonnespecialist weet ze zo te leggen dat ze maximaal rendement behalen en daardoor verdien je ze in circa zes tot acht jaar terug. Daarna is het alleen nog maar voordeel pakken! En als die energieprijzen zo blijven doorstijgen dan kan dat rendement ook nog eens hoger uitvallen dan nu verwacht. Hoeveel kosten zonnepanelen? Doe de Dakscan bij aanbieder Sungevity om alvast een indicatie te krijgen van de nodige investering op basis van je type huis en verbruik.

Je hoeft geen 21% btw te betalen

Als je voor de eerste keer zonnepanelen laat installeren dan kun je 21% btw terugvragen bij de Belastingdienst. Een snelle rekensom laat zien dat dat al snel €1.000 op de rekening scheelt. Mooi meegenomen toch! Waarschijnlijk gaat de aanvraag van teruggave er in 2023 helemaal af. Dan wordt de btw volledig afgeschaft en hoef je zelfs geen teruggave-formulier meer in te vullen om die 21% btw te besparen…

Mogelijk maak je gebruik van subsidie

In Nederland dragen ook gemeentes bij om de gestelde klimaatdoelen te bereiken. Dat resulteert in interessante subsidies op energiebesparende maatregelen waar jij handig gebruik van kunt maken. De regelingen verschillen per gemeente en kunnen bijvoorbeeld gelden op zonnepanelen, maar ook op isolerende maatregelen of het installeren van een warmtepomp. Check zeker even de website van jouw gemeente om te zien of er momenteel een relevante subsidie beschikbaar is waarmee jij kunt besparen op je zonnesysteem. 

Financieren met groene lening

Heb je momenteel niet het geld beschikbaar om een zonnesysteem te bekostigen? Dan zou je een groene lening kunnen overwegen. Dit is een lening die speciaal bedoeld is voor het nemen van duurzame maatregelen, zoals het installeren van een zonnesysteem. En de voorwaarden zijn vaak zo gunstig dat je zelfs met een groene lening financieel gezien beter uit bent mét zonnepanelen dan zonder. Je profiteert van lage rentes en kunt zelf de looptijd kiezen. Soms kun je ook tussentijds aflossen. 

Huis wordt veel meer waard

Wist je dat je huis flink in waarde stijgt wanneer je zonnepanelen laat leggen? Volgens onderzoek van De Nederlandse Bank krijg je al snel €7.000 meer voor de verkoop. En dat bedrag is dus vaak al hoger dan de investering in het zonnesysteem, waardoor je theoretisch gezien je investering al terug hebt verdiend op het moment dat je zonnepanelen laat leggen. Tel daarbij op dat je tot aan de verkoop kunt profiteren van lagere energierekeningen en dat je ook nog eens het milieu een handje helpt. Kortom, met een zonnesysteem zit je gebakken!