Naar nieuwsoverzicht

Bouwen met een positieve ecologische footprint

3 februari 2025

Er is meer en meer aandacht voor duurzaamheid binnen de bouwsector. Van een industrie die vaak wordt gezien als niet duurzaam, zien we langzaamaan steeds meer gebouwen die een positieve impact hebben. Gebouwen kunnen namelijk bijdragen aan een betere wereld. En dat gaat veel verder dan CO2-compensatie: gebouwen en ruimtes kunnen zelfs een positieve ecologische footprint hebben. 

ecologisch bouwen

Wat is bouwen met een positieve ecologische footprint? 

Bijna elk gebouw vervuilt de lucht, water, bodem en schaadt de biodiversiteit. In 99,9% van de gevallen is de wereld beter af zonder een nieuw gebouw. En die andere 0,1%? Die concentreren zich op positief bijdragen. Gebouwen kunnen meer zijn dan enkel fysieke structuren: duurzame, gezonde en circulaire omgevingen die mens en natuur opnieuw met elkaar verbinden. Wat als gebouwen lucht, water en bodem zuiveren? Wat als een nieuw kantoorpand biodiversiteit kan creëren? En wat als onze huizen meer energie opwekken dan we gebruiken? Op die manier kunnen we de aarde genezen met nieuwe gebouwen. 

Dit in tegenstelling tot conventionele bouwmethoden, die vaak leiden tot een verhoogde CO2-uitstoot, verlies van biodiversiteit en een verhoogde druk op natuurlijke hulpbronnen. Bouwen met een positieve ecologische footprint richt zich dus op het creëren van gebouwen die bijdragen aan een gezondere planeet. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt bereiken. 

Ontwerp voor hergebruik

Gebouwen kunnen van functie veranderen. Niet alleen door een andere indeling en inrichting van binnen. Maar ook door slim materiaalgebruik. Door slimme materiaalkeuzes, stil te staan bij milieuprestaties en gebruik te maken van innovatieve bouwmethoden kun je gebouwen niet alleen duurzaam, maar ook 100% herbruikbaar maken. 

Gebouwen kunnen zodanig worden ontworpen dat ze eenvoudig aan te passen en hergebruiken zijn. Zo kan een gebouw dat nu de functie van kantoor heeft, later eenvoudig worden omgevormd tot woningen of sportcomplex. Dit bereik je met modulaire bouw en gebouwen die gemakkelijk te demonteren zijn. Moet een gebouw toch wijken omdat de plek waar het staat een andere bestemming krijgt? Dan kunnen de materialen worden gedemonteerd en opnieuw worden ingezet zonder verlies van kwaliteit. Op deze manier blijven materialen zo lang mogelijk in gebruik en wordt afval geminimaliseerd. 

Natuurinclusief en energiepositief bouwen

Bouwen voor mens én natuur. Dat is zeker mogelijk en noem je natuurinclusief bouwen. Bij natuurinclusief bouwen streef je naar integratie van de natuurlijke omgeving in een ontwerp door bijvoorbeeld daktuinen, groene gevels en leefgebieden voor planten en dieren in een gebouw te verwerken. En door het toepassen van waterbeheersystemen, zoals regenwateropvang en -hergebruik, kan de druk op de watervoorziening worden verminderd. Deze gebouwen bevorderen biodiversiteit in stedelijke omgevingen en dragen bij aan een gezonder leefklimaat.

En hoe zit het met de energiehuishouding? Gebouwen hebben immers altijd energie nodig. Dit klopt, maar gebouwen kunnen voorzien in hun eigen energiebehoefte en zelfs meer. Dit noem je energiepositief bouwen. Dit kan bereikt worden door een combinatie van passieve en actieve duurzaamheidsstrategieën, zoals zonne-energie, geavanceerde isolatie en slimme klimaatsystemen. Ook door toepassing van slimme isolatietechnieken zorg je er natuurlijk voor dat gebouwen aanzienlijk minder energie verbruiken. 

De toekomst van de bouwsector

Steeds meer overheden, bedrijven en consumenten eisen dat de bouwsector een bijdrage levert aan de verduurzaming van onze samenleving. En steeds meer ontwikkelaars, aannemers en architecten - waaronder bijvoorbeeld het architectenbureau in Rotterdam Kraaijvanger - werken samen aan een bouwsector met een positieve ecologische footprint. Door samen te werken en te innoveren kunnen we een toekomst creëren waarin gebouwen niet alleen functioneel zijn, maar ook bijdragen aan een gezondere en duurzamere wereld. 

 

Door: Advertorial