12 april 2024
Vanaf 2050 kan je in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dit komt doordat de Rijksoverheid wilt dat meer mensen gaan overstappen naar duurzame energie. Lees in dit artikel wat het kost om je woning gasvrij te maken en hoe je kunt besparen op duurzame installaties.
De kosten om je huis gasvrij te maken variëren per situatie. Hier is een lijst van duurzame installaties en de gemiddelde kosten:
Zoals je ziet, kunnen de kosten flink oplopen voor het gasvrij maken van je woning. Gelukkig kun je voor de aankoop van duurzame installaties mogelijk een subsidie krijgen. Het investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers. Hoeveel subsidie je krijgt hangt af van het type en aantal verduurzamingsmaatregelen dat je laat installeren. Voor de installatie van een zonneboiler kan je tot 4.100 euro ontvangen.
Heb je niet genoeg spaargeld of wil je die niet gebruiken? Dan kan je ook je duurzame verbouwing financieren in je hypotheek. Bij energiebesparende maatregelen mag je maximaal 106 procent van je woningwaarde lenen. Stel dat je woning nu 400.000 euro waard is, dan mag je hypotheek na de verhoging maximaal 424.000 euro zijn. Let wel op dat bij het verhogen van je hypotheek je nog vaak extra moet betalen. Volgens de financiële vergelijkingssite Geld.nl is een persoonlijke lening afsluiten vaak honderden euro’s goedkoper, bij bedragen tot zo’n 25.000 euro. Je hebt bij een persoonlijke lening namelijk geen extra eenmalige kosten voor een taxatie, advieskosten en een notariële akte.
Door: Partnerbijdrage