Naar nieuwsoverzicht

Ga voor klasse met een geautomatiseerde poort

18 april 2024

Een fraaie poort geeft jouw terrein de perfecte finishing touch. Met zo’n omheining met poort omring je je erf van alle kanten, waardoor je je echt thuis voelt als de heer of dame van het huis. Ten eerste zorgt een nette poort natuurlijk voor een zeer chique uitstraling, wat al genoeg reden kan zijn om ervoor te kiezen. Maar er is meer! Een poort voorkomt namelijk ook dat ongewenste bezoekers zomaar jouw tuin kunnen betreden en verhoogt zo het gevoel van veiligheid. In deze blog ontdek je welke mogelijkheden je hebt als het gaat om poorten, én hoe je leven gemakkelijker wordt door te kiezen voor een geautomatiseerde poort.

Poort

Waarom een (geautomatiseerde) poort?

Een poort is dus niet alleen een mooi stukje design aan je huis, maar kan ook een heel praktische toevoeging zijn. Zeker als je ervoor kiest om een geautomatiseerde poort te installeren creëer je niet alleen extra gemak voor jezelf, maar verhoog je direct de veiligheid van je woning met nog een extra niveautje. Met poortautomatisering kun je je gasten op een moderne en elegante manier verwelkomen, terwijl je ongewenste bezoekers buiten laat staan. In veel gevallen hoef je daar zelf je woning niet eens voor te verlaten; dat is het voordeel van automatisering op afstand!

Nog een pluspunt: als je zélf met de auto voor je eigen poort staat, hoef je niet langer op je eigen spierkracht te rekenen om de poort open te trekken of te duwen. Sterker nog, je hoeft de auto niet meer uit, want met één druk op de knop is het zo geregeld. Kortom: zoek je een poort die stijl én gemak te bieden heeft, ga dan voor één met poortautomatisering.

Welke soorten poorten zijn er?

Iedere woning en ieder erf is anders, dus is het belangrijk om te kiezen voor de poort die bij jouw behoeften past. De meeste poorten kunnen of onder de draaipoorten, of onder de schuifpoorten geschaard worden; daarom gaan we hieronder wat verder in op de mogelijkheden.

Draaipoorten

Draaipoorten zijn erg geliefd omdat ze een klassieke uitstraling hebben en in een sierlijke beweging openzwaaien. Zeker als je kiest voor een dubbele draaipoort geef je je erf al snel de sfeer van een echt landgoed, alsof je op je eigen Versailles woont. Let er wel op dat dubbele draaipoorten vooral geschikt zijn voor bredere doorgangen, waar je er ook echt de ruimte voor hebt. Anders kun je ook altijd kiezen voor een enkele draaipoort, die beter past op een smalle oprit.

Schuifpoorten

Als je ruimte wilt besparen en een draaipoort niet past bij het beeld dat je voor ogen had, is een schuifpoort ook altijd een slimme keuze. Deze poorten schuiven namelijk gewoon zijwaarts open en maken dus géén draaibeweging. Qua schuifpoorten heb je overigens de keuze uit de meest standaard rolpoort (op wielen), de hangpoort (aan een railsysteem) en de vrijdragende poort (die boven de grond lijkt te zweven). Dit is vooral een kwestie van stijl, dus denk goed na over welk eindresultaat je precies in gedachten had!

Welke poortopeners heb je?

Een gewone poort is van zichzelf niet geautomatiseerd; daar heb je poortopeners voor. Die bieden meteen een gevoel van luxe én gemak, zodat je nooit weer in de stromende regen aan een te zware poort hoeft te lopen sjorren. Hieronder leggen we uit welke verschillende poortopeners er zijn en welke het beste werken voor jouw type poort.

Lineaire poortopeners

Het klinkt misschien niet zo, maar lineaire poortopeners zijn perfect voor draaipoorten en hebben de meest soepele bediening. Deze openers maken namelijk gebruik van een lineaire beweging om de poort te openen en te sluiten, waarbij de poort zelf bevestigd is aan een rechte arm. Dit systeem zie je veel bij enkele draaipoorten.

Knikarmpoortopeners

Als er weinig ruimte beschikbaar is naast een draaipoort, of als het draaipunt van de poortvleugel zich midden tussen twee kolommen bevindt, wordt er vaak gekozen voor een knikarmpoortopener. Deze openers maken gebruik van een “knikarm”, die om de kolommen heen kan knikken. Bovendien biedt zo’n knikarm zijn eigen stijl en kan die ook deel uitmaken van je overwegingen.

Schuifpoortopeners

Vervolgens zijn schuifpoortopeners, je raadt het al, specifiek geschikt voor het openen en sluiten van schuifpoorten. Deze openers monteer je aan de zijkant van de poort, zodat ze de poort zijwaarts open kunnen trekken. Afhankelijk van de grootte en het gewicht van je schuifpoort zijn ze verkrijgbaar met verschillende kracht- en snelheidsopties, zodat ook een zware schuifpoort nog steeds soepel open schuift.

Ondergrondse poortopeners

Als je tot slot een oplossing zoekt voor het openen van je poort die bijna niet opvalt, is de ondergrondse poortopener een fantastische keuze. Deze poortopeners zijn wel wat prijziger, ook vanwege de aanleg, maar het eindresultaat ziet er altijd fantastisch uit. Ondergrondse poortopeners zijn verkrijgbaar voor zowel draai- als schuifpoorten, hoewel ze bij draaipoorten wel vaker voorkomen.

Leg je zelf je poort aan, of kies je voor een aannemer?

Zoals uit deze blog misschien wel gebleken is, kan het aanleggen van een geautomatiseerde poort nog best een complexe taak zijn. Als je er daarom zeker van wilt zijn dat de aanleg correct verloopt, is het in vrijwel de meeste gevallen verstandiger om te kiezen voor een aannemer. Die kan namelijk jouw situatie het beste voor je inschatten, je de juiste vorm van poortautomatisering aanbevelen én bijvoorbeeld ook direct een ondergrondse poortopener voor je aanleggen. Zo geniet jij in alle rust van je nieuwe, luxe poort en kun je erop vertrouwen dat die nog jarenlang zonder kuren meegaat.

 

Door: Partnerbijdrage