Naar nieuwsoverzicht

BENG en TOjuli: houd hier als aannemer rekening mee bij ramen

15 juli 2024

Aannemers moeten tegenwoordig met een heel pakket aan regels rekening houden. Allereerst als het gaat om voorschriften die betrekking hebben op veilig werken. Daarnaast zijn er vandaag de dag ook nogal wat regels die invloed hebben op wat er wordt gebouwd. Denk aan een vergunning om te beoordelen of een gebouw of verbouwing voldoet aan de Omgevingswet. En hoe het zit met brandveiligheid. Meer recent is vooral de aandacht toegenomen voor duurzaamheid. Hieronder lees je meer over de rol van ramen als onderdeel van een gevel (en het toenemende belang van zonwering) in het kader van BENG en TOjuli.

BENG

BENG- en TOjuli-eisen in het kort

In Nederland zijn we al een paar decennia bezig met het beperken van het energieverbruik van woningen en utiliteitsgebouwen. Bijvoorbeeld met de introductie van energielabels, en de verplichting voor kantoren minimaal een bepaald label te hebben. Voor de bouw en verbouw is daarnaast in 2021 de nieuwe BENG (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) geïntroduceerd, die bestaat uit drie indicatoren. BENG1 beschrijft de totale energiebehoefte van een gebouw. BENG2 het primair fossiele energieverbruik. En BENG3 het aandeel hernieuwbare energie. In het geval van woningen is er een aanvullende eis: TOjuli. Deze indicator maakt het risico op temperatuuroverschrijding inzichtelijk.

Hoewel ze vaak onderbelicht blijven, spelen ramen en zonwering een belangrijke rol voor zowel de BENG1- als TOjuli-indicator. Ben je als aannemer verantwoordelijk voor het maken van BENG- en / of TOjuli-berekeningen? Op pzn.nl vind je handige informatie over diverse soorten zonwering voor het maken van deze berekeningen, en kun je terecht voor hulp bij het maken ervan.

De voor- en nadelen van (vooral grote) ramen 

Grote glasoppervlakten zijn erg populair. Ten eerste omdat er zo veel natuurlijke daglichttoetreding is. Dit heeft als voordeel dat er minder energie voor verlichting nodig is. Daarbij verwarmt de zon het gebouw als een kas. Dat scheelt in energie voor verwarming. Grote glasoppervlakten hebben echter ook nadelen. Ten eerste zijn ramen juist plaatsen waar veel warmteverlies optreedt. Ramen dienen daarom zonwerend HR++- of triple-beglazing te hebben. Daarnaast kan het in de zomer zo heet worden dat het een gevaar voor de gezondheid oplevert. Koeling, zoals airconditioning, is bovendien niet altijd mogelijk omdat dat weer nadelig is voor de BENG.

Het toegenomen belang van zonwering

Zonwering is hierdoor een essentieel onderdeel van de gebouwenschil geworden. Waar het eerder misschien luxe was, is het nu pure noodzaak. Zonwering geeft enerzijds de mogelijkheid de lichtinval te reguleren, en anderzijds de energievraag door koeling te verlagen. Zonwering heeft hierdoor impact op de BENG1-indicator. Het type zonwering en de kleur ervan geven hierbij een bepaalde reductiefactor Fc, die van invloed is op de eerste BENG-indicator.

Als aannemer probeer je altijd de mooiste oplossing binnen het budget van je klant te vinden. En dring je nu ook nog eens de energiebehoefte van een gebouw terug? Dan draag je ook nog eens een steentje bij aan een betere toekomst!

 

Door: Partnerartikel