2 september 2024
De tijd dat we alleen met hout een constructie tot stand brachten en zonder een enkel onderdeel of verbinding van metaal werkten, is al lang voorbij. Bijna elke moderne bouwconstructie vraagt om de toepassing van metalen en laswerkzaamheden. Maar welke lastechnieken zijn er en wanneer pas je welke techniek het beste toe? We leggen de drie belangrijkste lastechnieken in dit artikel aan je uit.
Deze twee technieken lijken veel op elkaar. Alleen het beschermgas waarmee gewerkt wordt is anders. Bij MIG lassen is het gas inert en het wordt aan de lasmethode toegevoegd met behulp van een gasfles.
Bij MAG lassen gaat het echter niet om een inert, maar om een actief gas. Het gas dat bij MAG lassen gebruikt wordt is goedkoper, maar het eindresultaat is meestal minder fraai dan bij MIG lassen. Deze techniek wordt in de bouw daarom vaker bij grove werkzaamheden gebruikt. Daar is de stevigheid van de lasnaad vooral van belang en niet de uitstraling.
Ook bij TIG lassen (TIG staat voor Tungsten Inert Gas) wordt – net als bij MIG lassen – gebruik gemaakt van een inert gas. Het verschil zit hem echter in de lassnelheid die toegepast kan worden. TIG lassen gaat namelijk langzamer, waardoor MIG lassen bij lasprojecten waarbij het element tijd een grotere rol speelt de voorkeur heeft.
Ondanks het feit dat je bij TIG lassen handmatig het lasdraad moet toevoegen, levert het wel een veel mooiere laskwaliteit als eindresultaat op.
Autogeen lassen is een oude lasvorm die al bijna 200 jaar bestaat. Tijdens het lassen gebruik je een vlam die uit een speciale brander komt en lasdraad. Omdat je met zuurstof geen vlam met voldoende hitte voor lassen krijgt, komt er uit de brander een mix van zuivere zuurstof met acetyleen.
Welke techniek je voor het lassen kiest, is dus direct invloed van wanneer lasdraad kopen op de planning staat. Je kunt de voorkeur voor een bepaald merk hebben zoals het bekende Böhler of Kobelco, maar dus ook selecteren op het materiaal dat je gaat lassen en de speciale techniek die je gaat gebruiken.
Er zijn verder dunnere en dikkere lasdraden, lasdraad voor aluminium, staal, gietijzer of koperlegeringen. En natuurlijk zijn de eigenschappen van de aan elkaar te lassen onderdelen ook van belang. Bouwconstructies aan zee vragen bijvoorbeeld om zoutwater bestendige lasnaden, terwijl een roestvaste naad bij normale lasnaden in vochtige klimaten voldoende is.
Zet alle specificaties dus goed op een rij voordat je een lastechniek en lasdraad voor in de bouw kiest.
Door: Advertorial