Naar nieuwsoverzicht

Afspraken nakomen: Hoe 1 dag het verschil kan maken

15 juni 2016

Afspraken nakomen is het tweede onderwerp waar je een aannemer op kunt beoordelen. We zien veel complimenten over het nakomen van afspraken en het halen van de planning. Helaas komen we ook berichten tegen van afspraken die niet zijn nagekomen. Veel onvrede ontstaat doordat de aannemer en zijn klant een andere invalshoek hebben.

Van bouwval naar droomhuis in 90 dagen

Stel je voor: Je bent aannemer en al 3 maanden bezig met het omtoveren van een bouwval in een paleisje voor een klant. Bijna iedere dag kwam je in de eerste weken een onverwachte tegenvaller tegen. Leidingen die toch niet goed bleken te zijn, houtrot waar je het niet verwachtte of muren die toch niet helemaal recht waren. Alles is op te lossen en na 3 maanden hard werken ben je op dag 91 helemaal klaar. Apentrots wil je het resultaat aan je klant laten zien. En wat blijkt? Die is helemaal niet blij en zelfs in een rothumeur! Hij moest namelijk zijn nieuwe meubels afbellen, die zouden gisteren komen want dan zou alles af zijn. Door drukte, vakantie of ziekte komen de bank en eettafel nu pas over 2 weken!

topprestatie

Als aannemer lever je een topprestatie

Waarom 90+1 goed of juist slecht is

Wat is hier gebeurd? De aannemer vindt dat op een enorm project van 90 dagen met allerlei onverwachte tegenvallers een oplevering op dag 91 een topprestatie. Dat is het ook eigenlijk wel als je het van zijn kant bekijkt.

De bewoner heeft zich verheugd op dag 90, want dat is voor hem dag 1 in zijn nieuwe huis. Dol enthousiast heeft hij alle meubels, verhuiswagen etc besteld want op dag 90 gaat hij verhuizen. Als hij merkt dat op dag 90 zijn paleis nog niet klaar is, is hij niet blij. En als hij daardoor nog later kan verhuizen daalt zijn humeur tot een dieptepunt. Ook dat is te begrijpen.

huis met aanbouw

Hoe mooi staat de nieuwe tafel in de gloednieuwe serre? Het blijft altijd spannend!

Goede afspraken

En daar zit hem het geheim van de smid! Maak goede afspraken met elkaar over wat er moet gebeuren, wanneer het klaar is en waarom die dag belangrijk is. Als de aannemer van te voren weet dat op dag 90 al je meubels op de stoep staan, kan hij misschien wel een extra paar handen inhuren om net wat sneller klaar te zijn. En als jij van te voren weet dat je project het risico loopt om uit te lopen, kun je misschien beter de verhuizer op dag 93 bestellen.

De belangrijkste tip voor de aannemer is:

Uitlopen kan gebeuren, maar vertel het op tijd!