Naar nieuwsoverzicht

Waar moet ik op letten bij oplevering van mijn nieuwbouwwoning?

20 mei 2019 - Oplevering - Nieuwbouwoning - Nieuwbouw - Vereniging Eigen Huis

Hè hè... de eindstreep is bereikt! Het is tijd om de sleutel in ontvangst te nemen en je eindelijk te gaan settelen in het droomhuis. Ho, stop, eerst de (voor)oplevering nog. Soms stellen de opleverpunten niks voor of zijn ze in een handomdraai verholpen door de bouwer, maar het is toch van belang om hier goed aandacht voor te hebben. Daarom een aantal tips om je op weg te helpen met de ‘vooroplevering’, de stap vóór de oplevering (de naam zegt het al ;)). Hoe beter je deze checklist tackelt, hoe soepeler de werkelijke oplevering en dus de sleuteloverdracht verloopt. Het feest kan dan echt beginnen!

Oplevevering sleutels bouwnu

Verzekeringen

Vergeet allereerst niet om je opstal- en inboedelverzekering in te laten gaan op de dag van oplevering. Dan is dat alvast gecoverd!

Meer- en minderwerk?

Loop de meer- en minderwerklijst af en bekijk of alles volgens afspraken is gebeurd. Alle veranderingen die tijdens de bouw aan de orde zijn gekomen staan op deze lijst. Voor meerwerk moet je extra betalen (een extra kozijn, een verplaatste muur, andere badkamertegels etc.) en voor minderwerk (de keuken die casco wordt opgeleverd) kun je geld terugkrijgen. De aannemer heeft tijdens de bouw een lijst bijgehouden zodat je alles goed kunt checken.

Druppels en stroom

En dan kan het echte testen beginnen! Doen de kranen het goed, spoelt het toilet door, is alles netjes afgekit en sluit het aanrechtblad netjes aan op de muur? Zit de kit goed bij alle tegels, de douchebak, het bad, de raamkozijnen en wasbakken? Doet alle elektra het naar behoren (oven, fornuis, stopcontacten, afzuiging, etc.)?

Roomcheck!

En we gaan door: doen alle stopcontacten het in de kamers en zijn ze netjes gemonteerd? Bekijk ook of geluisterd is naar wensen zoals een extra stopcontact in de meterkast; zit die er ook echt en in dat geval ook op de juiste plek?
Zijn de plafonds en muren goed en netjes afgewerkt? En het fijne aan een nieuwbouwwoning is dat de muren behang-klaar opgeleverd worden. Dat betekent niet puntgaaf, er mogen zelfs gaatjes in zitten, maar glad genoeg om te kunnen behangen is wel het idee!

En hoe zit het met de vloeren? Zijn ze waterpas (behalve in de douche, daar wil dat het water naar het putje loopt……)? Als je een garage hebt is het verstandig om direct na oplevering de vloer met een vloeistofdichte verf voor werkplaatsen in te smeren. Dat voorkomt troep tijdens het verdere klussen – want je zult vast nog wel even doorgaan met het finetunen van je woning ;)
Controleer in alle kamers of het hang- en sluitwerk naar behoren werkt. Dat geldt voor de deur- en raamkozijnen & binnen-, buiten-, schuur- en garagedeuren. Maar ook voor de keukenkasten of andere ingebouwde kasten!
Loop ook nog even alle oppervlakten na. Zitten er grote krassen op ramen, deuren, vloeren of muren (die buiten de normen vallen – lees daarvoor ook de wat Vereniging Eigen Huis erover te zeggen heeft)? Nu kunnen ze er vaak nog eenvoudig uitgehaald worden, straks zit je naar die eeuwige schoonheidsfout te kijken...

Oplevering checklist bouwnu

Installaties

Nu komt het meer technische werk; werkt de verwarmingsinstallatie naar behoren? Alle elektrische installaties – inclusief de eventuele gasinstallatie – moeten ook goed nagekeken worden.

Buitenkant is ook belangrijk

En dan naar buiten! Want screen daar even de gevels: zijn ze onbeschadigd en ziet het stuc- en metselwerk er naar behoren uit? Is het schilderwerk dekkend en onbeschadigd? Dan heb je daar de komende vijf jaar geen omkijken meer naar. Wel zo fijn om nu echt tot rust te komen na zo’n stevige bouwperiode.

Na de oplevering

Zorg ervoor dat je alles wat niet werkt duidelijk hebt genoteerd in het opleveringsrapport. Dat rapport wordt ook wel het proces-verbaal genoemd, wat genoeg zegt over de lading ervan.

Wil je al deze checks liever uit handen geven, schakel dan een bouwkundige in, bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis. Zij zijn volledig op de hoogte van wat gecontroleerd moet worden en wat wel en niet binnen de normen valt. Een plekje op een deur - die binnen de normen valt - is toegestaan, maar iets wat buiten de normen valt, moet binnen een bepaalde tijd vervangen of hersteld worden door de aannemer. Met ondersteuning gaat alles een stuk soepeler zodat het feest na oplevering vol vertrouwen kan beginnen! #Gefeliciteerd #Nieuwewoning! #Proost

Door: Barbara van Baarsel - Buro Barcode